Vi behöver insiktsfulla, modiga, demokratiska kvinnor, hen och  män för att nå jämlikhet för alla. Det skriver Anette Gallo-Marchiando, Vänsterpartiet i Kungälv, inför den Internationella kvinnodagen, 8 mars, då (V) kommer att stödja den feministiska demokratirörelsen ”Liv Kvinna Frihet”. Arkivbild
Vi behöver insiktsfulla, modiga, demokratiska kvinnor, hen och män för att nå jämlikhet för alla. Det skriver Anette Gallo-Marchiando, Vänsterpartiet i Kungälv, inför den Internationella kvinnodagen, 8 mars, då (V) kommer att stödja den feministiska demokratirörelsen ”Liv Kvinna Frihet”. Arkivbild Bild: Kent Hallgren

Liv, kvinna och frihet

Vi behöver insiktsfulla, modiga, demokratiska kvinnor, hen och män för att nå jämlikhet för alla. Det skriver Anette Gallo-Marchiando, Vänsterpartiet i Kungälv, inför den Internationella kvinnodagen, 8 mars, då (V) kommer att stödja den feministiska demokratirörelsen ”Liv Kvinna Frihet”.

ANNONS

På den internationella kvinnodagen den 8 mars i år kommer vi i vänsterpartiet att uppmärksamma och stödja den feministiska demokratirörelsen ”Liv Kvinna Frihet” som utlöstes av att en 22-årig kvinna mördades av den iranska moralpolisen då hon enligt dem burit sin slöja på ett felaktigt sätt. En våg av protester och demonstrationer förs mot den iranska regimen. I fronten står kvinnor som kräver frihet och demokrati.

Vi behöver insiktsfulla, modiga, demokratiska kvinnor, hen och män för att nå jämlikhet för alla.

Thomas Torild (1759-1808) en svensk författare och filosof född i Bohuslän som gick i skola i Kungälv ville få världen att se vad han ansåg ingen annan ha sett, helheten. Helheten mellan människor, kvinnor och män. Han gav ut en text ”Om kvinnokönets naturliga höghet” (1793) en feministisk stridsskrift som senare inspirerat andra aktade författare på samma tema, jämlikhet mellan könen.

ANNONS

Han uppmärksammade att män betraktades som personer först och som sexuella varelser i andra hand. Medan kvinnor sågs som enbart kön och sällan som personer.

Han skrev bl a …att denna skönaste hälften av förståndiga varelser på jorden äro först människor därnäst kvinnor och icke så som man alltid ansett, först kvinnor och därefter människor.

Vad är det egentligen som gör att kvinnor i alla tider i de flesta kulturer måste hållas kort av makteliten? Vad utgör kvinnor generellt för hot mot män som gör att de måste hållas tillbaka? Jag tänker att det handlar om begär, ägande och makt.

Därför måste vi alla fortsätta kampen för demokrati och jämlikhet! Allas lika värde!

Anette Gallo-Marchiando

Vänsterpartiet i Kungälv

LÄS MER:Mer exploatering på bekostnad av grönområden

LÄS MER:Här är vinnaren i Kungälvs-Postens bildtävling för februari

ANNONS