”En investering på 100 miljoner kronor i t.ex. en idrottsanläggning blir över en brukstid på 30 år hela 140 miljoner kronor dyrare, minst!”. Det skriver Håkan Olsson i en insändare.
”En investering på 100 miljoner kronor i t.ex. en idrottsanläggning blir över en brukstid på 30 år hela 140 miljoner kronor dyrare, minst!”. Det skriver Håkan Olsson i en insändare. Bild: Linus Olsson

Att hyra är ekonomiskt vansinne för kommunen

Håkan Olsson, före detta kommunpolitiker för dåvarande Folkpartiet, menar att det blir mycket billigare för kommunen att själv bygga och äga sina lokaler.

ANNONS
|

Kommentar till insändaren ”Det här liknar döbelnsmedicin”.

Stat och kommun har i särklass lägst räntor på sina lån. Därför bör kommunen äga skolor, vårdboende med mera. Kommunförbundet, Göteborgs kommun med flera känner till detta.

Kungälvs kommuns galna samverkansavtal med Hemsö har berörts i två insändare, en där Anders Holmensköld försöker ändra minus till plus och han får kritik av S-debattören Evert Svensson. Hemsö, med en före detta finansminister som ordförande, skall bygga och hyra ut till kommunen. Detta är ekonomiskt vansinne … för kommunen. En investering på 100 miljoner kronor i t.ex. en idrottsanläggning blir över en brukstid på 30 år hela 140 miljoner kronor dyrare, minst! Detta framgår av mina enkla kalkyler i en tidigare insändare.

ANNONS

Evert nämner att Andreas Cervenka, en lysande ekonomijournalist, protesterar. Cervenka är rakryggad, han byter inte åsikt utan arbetsgivare (nu Aftonbladet) för att få skriva om sina hjärtefrågor. Vid sidan av Hemsö har vi Samhällsbyggnadsbolaget som stor spelare i att lura det offentliga att hyra i stället för att äga. VD och storägare där är, Ilija Batljan, skicklig före detta s-politiker. Ilija vet att Holmensköld och andra kommunpolitiker räknar fel men han tjänar tyvärr pengar på det.

Kommunledningen har röjt upp efter en lättsinnig slöseripolitik. Man har en handlingskraftig tjänstemannaledning. Kommunen skall då naturligtvis tro på sig själv, organisera upp sig till att ha en bra byggledningsfunktion. Skaffa rätt medarbetare, tro på dessa och köp rätt kompetens för toppbelastning så bygger kommunen lika bra som Hemsö. Blir det dyrare äts det upp av den mycket stora vinst man gör på att slippa betala Hemsös vinstkrav.

Jag höll ett fördrag för tjänstemän i Göteborgs kommun för några år sedan. Pessimisten i mig sade att jag tror att det privata ägandet av samhällsfastigheter kommer att öka, jag fick tyvärr rätt. Ideologi segrar över faktiska siffror.

Heder åt Evert Svensson som vägar vara bekväm men var är övriga s-politiker i kommunen? Och har vi en opposition? Kan den räkna?

Håkan Olsson

Civilingenjör, fastighetsekonom och fd kommunpolitiker för Folkpartiet

ANNONS