Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det här liknar Döbelnsmedicin

Varför säljer inte Anders Holmensköld sin egen fastighet för att få in en del pengar för dagen för att sedan betala hyra till den nye fastighetsägaren? Den frågan ställer Evert Svensson, F.d. riksdagsledamot (S), Kungälv, i ett debattinlägg.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Replik på insändaren ”Att hyra äldreboenden och förskolor ger lägre kostnad” (26/7):

Kungälvs kommunalråd Anders Holmensköld (M) försvarar i Kungälvs-Posten 26/7-22 att kommunen låter ett privat fastighetsbolag inte bara bygga, vilket är helt i sin ordning, utan också att en privat firma äger fastigheten och ta ut hyra från kommunen. Det blir billigare än att kommunen äger fastigheten påstår Holmensköld. Det hela går ut på slippa byggkostnader för dagen. Man kan ju fundera över varför staten inte säljer ut LKAB eller rent av militärens stridsvagnar, båtar och flygplanet JAS. Det skulle ge goda slantar. För att sedan Försvaret hyr dessa militära pjäser till dyra pengar från något aktiebolag.

Aftonbladets ekonomiske reporter Andreas Cervenka har ett exempel i sin bok Girig-Sverige. Ett kommunal- och regionråd kom på att han kunde tjäna pengar på politikernas försäljningar. Så han köpte upp polishus, vårdhem, förskolor för att sedan hyra ut dem till i stort sett samma kommunala politiker. Det blev snabbt ett stort nordiskt aktiebolag och på fem år hade denne man gjort sig en förmögenhet på sju miljarder på kommunalpolitikernas dumhet. Cervenka åberopar förresten att Sveriges Kommuner och Regioner/SKR har räknat ut att det hade blivit betydligt billigare om kommunerna ägt fastigheterna. Kommunerna lånar dessutom till lägre ränta än enskilda låntagare.

Det här liknar Döbelnsmedicin. Det lindrar för tillfället men ger biverkningar efteråt.

Nej, doktor, tänk ut en sats, min herre,

Som gör mig för i morgon sjufalt värre,

Men hjälper mig idag på mina ben.

Johan Ludvig Runeberg

En dag får man betala för att kommunalpolitikerna vill hålla oförändrad skatt eller rent av sänka den. Sedan 1990 har skattekvoten i vårt land gått ner med lite över 7 procentenheter. Så på den punkten har partierna till höger blivit bönhörda. Det är mycket pengar som vår allmänna sektor gått miste om. Resultatet är man inte kan upprätthålla sjukvårdsstandarden med tillräcklig personalstyrka. Många ropar också på att vårdpersonalen är värda högre löner men sanningen är ju den, att det kostar pengar, skattepengar. Det borde vi vara beredda att betala för att våra barn och gamla skall få den omsorg de har rätt till. Men de välbeställda och friska vill inte betala.

Till sist. Varför säljer inte Holmensköld sin egen fastighet för att få in en del pengar för dagen för att sedan betala hyra till den nye fastighetsägaren?

Det vore ju en idé som liknar den politiska och ekonomiska filosofi som kommunalrådet Holmensköld håller sig med. Tyvärr är han ju inte ensam om detta bedrägeri. Näste man får betala.

Evert Svensson

F.d. riksdagsledamot (S)

Kungälv,

LÄS OCKSÅ: Att hyra äldreboenden och förskolor ger lägre kostnad

LÄS OCKSÅ: Mer fördelaktigt att äga än att hyra byggnader – på lång sikt