Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vad är fördelarna med en låneförmedlare?

Det är populärt att ansöka om lån via en låneförmedlare, men hur kommer det sig egentligen? Är det inte lika smidigt att gå ner till det lokala bankkontoret för att ansöka om ett lån där? Dessa frågor och fler ger vi dig svar på i den här artikeln.

5 fördelar med att ansöka om lån via en låneförmedlare

1.Du får ofta en lägre ränta på ditt lån.

2.Alla långivare delar på en kreditupplysning.

3.Du får oberoende råd och tips.

4.Det är gratis.

5.Det är enkelt.

Nedan pratar vi mer om de fördelar som precis nämnts i större detalj.

1. Du får i regel en lägre ränta

Då låneförmedlare såsom Enklare låter många långivare konkurrera om att ge dig det bästa lånet maximerar du dina möjligheter att bli beviljad ett lån med särskilt låg ränta. Mer specifikt konkurrensutsätter du alla storbanker på ett enkelt sätt.

2. Långivarna delar på en kreditupplysning

Om du tar mer än 10 kreditupplysningar inom loppet av ett år försämrar du dina möjligheter att bli beviljad ett lån. Den huvudsakliga anledningen till det är att långivarna höjer på ögonbrynen och undrar om du verkligen har koll på din ekonomi.

När du jämför lån med hjälp av en låneportal tas aldrig mer än en kreditupplysning på dig. Det medför att din kreditvärdighet inte påverkas nämnvärt. Värt att notera är att du kan jämföra lån för ofta, men så länge du inte jämför lån via en låneplattform precis varje månad har du ingenting att oroa dig för.

3. Låneförmedlarna är oberoende experter

De låneförmedlare som verkar på den svenska marknaden jobbar långsiktigt. Det innebär att de inte försöker få sina besökare att teckna sig för det låneerbjudande som ger förmedlaren den högsta provisionen. De svenska låneportalerna vill att så många långivare som möjligt ansluter sig till deras tjänster, och det arbetssättet skulle inte fungera om de favoriserade en specifik långivare framför de andra aktörerna.

Låneförmedlare har inte heller någon säljande ton, och de varken vill eller får marknadsföra lån som en snabb och konsekvensfri lösning på personers ekonomiska problem. Detta enligt konsumentkreditlagen, vilket riksdagen förtydligar.

4. Du behöver inte betala någonting

Det är alltid gratis att jämföra lån online. Låneförmedlarna får en ersättning i samband med att de förmedlar en ny kund till en långivare, så de tar alltså inte betalt av dig. Det innebär att du när som helst kan tacka nej till alla låneerbjudande utan att det händer någonting.

5. Det är inte svårt att jämföra lån online

Allt du behöver göra är att uppge dina personuppgifter, hur mycket pengar du vill låna samt vilken avbetalningstid du vill ha för lånet. Detta gör du med hjälp av en lånewidget som finns på låneförmedlarnas webbsidor. Du bekräftar din ansökan med hjälp av e-legitimation.

Inom loppet av ungefär ett dygn får du låneerbjudanden från ett flertal långivare. Om du väljer att tacka ja till ett låneerbjudande är det värt att veta att utbetalningstiden i regel ligger på en till tre dagar för privatlån, medan du i princip alltid har pengarna på kontot samma dag om du tar ett snabbt lån.

Det finns en nackdel med låneförmedlare

Den enda nackdelen är att du ibland kan ta emot ett samtal från en försäljare som arbetar för låneförmedlaren. I vissa fall kan du tacka nej till att bli uppringd, men om det skulle ringa upp en försäljare är det enkelt att bara tacka nej till hennes erbjudanden om du så vill. Värt att lägga märke till är att det inte hjälper att vara med i NIX register, för försäljarna har rätt att ringa upp dig då du låtit låneförmedlaren hjälpa dig.