Ytterbys kollektiv hetast i vårkylan – ”Alla gör det för laget”

Stabilt utan att glänsa. Så kan vi sammanfatta kvällen när Ytterby IS dam reste sig efter smällen mot IFK Göteborg (0–5) och plockade andra raka hemmasegern, efter 2–0 mot Tollered.

|

Den största spänningen kom innan matchen mellan Ytterby och Tollered. Gästerna tyckte att Ytterns konstgräs inte dög för spel och ville helst skjuta upp matchen. YIS menade att planen inte var något vidare och den ska läggas om i år, men tyckte att den trots det går att spela på eftersom det spelats flera matcher bara den senaste veckan. Domaren hade dessutom godkänt planen, fast med viss förståelse för inställningen hos Tollered. Efter diskussioner bestämde sig gästerna för att ge planen en chans och matchen kom i gång en kvart försenad.

Då var det Ytterby som ville visa att Yttern var helt ok för fotboll och var det laget som låg på. YIS-tjejerna vaskade fram halvchanser, men annars var det rätt lugnt i bägge straffområdena. Inte ens målet som kom i 26:e minuten var en egentlig het chans. Frida Persson drog på ett skott som målvakten säkert hade kunnat vara nära ¬ om inte bollen hade tagit på en försvarare och retligt bytt riktning. Men även skitmål räknas.

– Vi krigar och springer för varandra, analyserar Wilma Axelsson, som gjorde sitt på mitten och skulle få en avgörande roll.

I andra halvlek fortsatte Ytterby att spela stabilt, utan att glänsa. Framför allt var det helt vattentätt bakåt, där tidigare anfallaren Annie Andersson tillsammans Cecilia Byberg höll ihop försvaret, så att målvakten Isabella Leckborn inte sattes på några större prov.

Om 1–0 var turligt så kom Ytterbys tvåa efter ett mönsteranfall, halva laget var inblandade – Malin Enberg till Victoria Alsne och vidare till Hannah Henriksson – innan bollen hamnade hos Wilma Axelsson i straffområdet. Hon sköt kyligt som en vårkväll in 2–0 till Ytterby, när värmen och solen hade försvunnit bakom träden i Rollsbo.

– Bara vi får rull på bollen och låter bollen göra jobbet så går det fort, tycker Wilma Axelsson.

YIS fortsatte med god kontroll på matchen. Det var särskilt kul att se att så många spelare luftades och att de fick möjlighet, alternativt tvingades till, att spela på flera positioner över 90 minuter. 2–0 stod sig sedan matchen ut.

– Jag tycker att vi löser pressen i andra halvlek. Vi spelar så att de får springa. De springer och springer, vi tröttar ut dem. Vi lyckas komma till lägen, men det blir lite felpass, speciellt djupledspassen sitter inte, särskilt inte för mig, säger Wilma Axelsson, självkritisk som hellre berömmer kollektivet.

– Alla gör det för laget. Vi har inte vår bästa match, men vi lyckas lösa det. Det är en del bra sekvenser, både i första och andra halvlek. Tollered har inte många chanser, vi lyckas hålla bollen i backlinjen utan att stressa upp oss.