Ytterbys förre tränaren Robert Vilahamn byter Häcken-tröja, från herr- till damlaget.
Ytterbys förre tränaren Robert Vilahamn byter Häcken-tröja, från herr- till damlaget. Bild: KRISTER ANDERSSON

Ytterby-profil tar över storlaget – nu väntar Champions league med Häckens damer

Mats Gren får sluta som tränare för BK Häckens damer med omedelbar verkan. Hans ersättare blir Robert Vilahamn, mångårig tränare och spelare i Ytterby IS.
– Det har varit en hektiskt dag, säger Robert Vilahamn.

ANNONS

Mats Gren ledde dåvarande Göteborg FC till klubbens första och enda allsvenska guld. Efter en dramatisk vinter där laget helt sonika lades ner, tog BK Häcken över hela verksamheten med spelare, ledare och spel i Champions league. Häcken lyckades inte upprepa succén från förra året. Med två matcher kvar att spela är Rosengård klara mästare i damallsvenskan och Häcken slutar tvåa. Och Mats Gren får gå med två matcher kvar av damallsvenskan.

Hans ersättare blir Robert Vilahamn, en gång skyttekung – han gjorde 27 och 25 mål under två säsonger och vann Guldskon – och senare omtyckt tränare i Ytterby IS, även om laget hackade och åkte ur division 2 det sista året. Han fortsatte sedan som tränare i Öis akademi och Qviding FiF. De sista två säsongerna har han varit i assisterande tränare bakom Andreas Alm och Per Mathias Högmo i Häckens A-lag i allsvenskan.

ANNONS

Snabb process

Nu fick han förfrågan om att ta över damerna – och tackade snabbt ja. Sista uppdraget för herrlaget är vid matchen mot Halmstad på lördag. På måndag checkar han in som tränare för damallsvenska serietvåan. Utöver de två allsvenska matcherna och återstår fyra i Champions league-kamper av säsongen.

– Det har gått väldigt fort. Utifrån klubbens analys har de tagit det här beslutet. För egen del är det en superchans komma tillbaka som huvudtränare och fortsätta det som man ha börjat bygga. Det känns otroligt bra och väldigt inspirerande att ta den rollen med ett lag i toppen och i Champions league, tycker Robert Vilahamn, som har kontrakt till 2023 i sin nya roll.

– Vi arbetar redan med att sätta gruppen och truppen.

Två raka CL-förluster

Häcken har haft det tufft i inledningen av Champions league med två förluster mot Bayern München (0–4) respektive Lyon (0–3).

– Det har börjat tungt, men det är två väldigt bra lag som de har mött. Ett bra resultat mot Benfica (10 november) kan väcka liv i gruppspelet.

Robert Vilahamn, en gång anfallare och spelande tränare i Ytterby. Här syns han dirigera laget ihop med Martin Berggren för tio år sedan. Arkivbild: Michael Erichsen
Robert Vilahamn, en gång anfallare och spelande tränare i Ytterby. Här syns han dirigera laget ihop med Martin Berggren för tio år sedan. Arkivbild: Michael Erichsen Bild: Michael Erichsen

Ser du någon skillnad med att träna damer jämfört med herrar?

– Nej. Rent fotbollsmässigt är det samma taktik. Sedan handlar det om individer. Det är skillnad på Öis P19 och Qvidings A-lag också.

Har du koll på Ytterby fortfarande?

– Ja, några har jag följt och har lite kontakt med. Ytterby har X antal spelare som jag har tränat. Patrik Svensson (Öis), Felix Stengarn (Öis och Qviding) och Arvid Sigurdsson (Öis). Tim Stolt Hermansson hjälpte jag till Qviding när jag slutade där. Fredrik Strand var med i Ytterby när jag var tränare. Tränaren (Robert Tartagni) har fått bygga något jättebra. Nästa år kan de nosa på en serie till, säger Robert Vilahamn.

ANNONS