Fyra matcher återstår för Ytterby IS som smyger med i toppen av division 3 mellersta Götaland. På fredag ställs huvudtränaren Robert Tartagnis lag hemma mot tabelltvåan Tölö.
Fyra matcher återstår för Ytterby IS som smyger med i toppen av division 3 mellersta Götaland. På fredag ställs huvudtränaren Robert Tartagnis lag hemma mot tabelltvåan Tölö. Bild: Linus Olsson

Ytterby med i race om serieseger: ”Vi har tolv poäng att slåss om”

Alla tre topplagen i division 3 mellersta Götaland vann sina matcher i helgen. Men än är det inte kört för Ytterby IS som ska möta såväl serieledande Landvetter som serietvåan Tölö. Huvudtränaren Robert Tartagni reder ut förutsättningarna.

ANNONS

I lördags gjorde Ytterby vad man kunde för att hänga med i serietoppen genom att på bortaplan besegra Hestrafors med 2–1 efter mål av Joakim Thornberg och Fredrik Strand.

På söndagseftermiddagen blev det att vänta in de övriga resultaten och de gick ungefär som väntat.

Tölö vann hemma mot Öckerö med 2–0 medan Landvetter vann den på förhand svåra bortafajten mot Angered MBIK med 3–1.

Status quo i serietoppen

Därmed leder Landvetter med 43 poäng följt av Tölö med 41 och Ytterby på 38 där Landvetter dessutom har en match mindre spelad.

Status quo i serietoppen mellan er tre?

– Vi har ganska många poäng att hämta upp. Jag ska inte säga att tåget har gått, men dagens resultat hjälper Landvetter mest eftersom vi möter Tölö i nästa omgång, säger Robert Tartagni, huvudtränare för Ytterby IS.

– Landvetter hoppas väl att vi ska lugga dem på poäng. Men vi ska möta Landvetter plus att de ska möta Tölö i Kungsbacka. Tre poäng kan vi ordna själva mot respektive lag men det övriga gapet behöver vi hjälp med, säger han som som tror att Tölö kan slå Landvetter – även om det senare laget bara har släppt in elva mål.

– Vi har tolv poäng att slåss om och Landvetter har 15 poäng som de kan få om de går rent.

”Rätt saker tillsammans”

Med fyra matcher kvar att spela för YIS handlar det om att hitta sätt för att få ut mesta möjliga av truppen.

– Jag brukar tjata på spelarna om att om vi gör rätt saker tillsammans tillräckligt många gånger, så kommer poängen av sig själv.

Att motivera spelare är inte heller så svårt.

– Det är ju ganska roliga matcher att spela. Vi ska vara oerhört nöjda och stolta med säsongen som den är ändå, inte minst med tanke på att vi är med och fajtas om en kvalplats med dels en förening (Landvetter) som har satsat väldigt hårt och en nykomling (Tölö) som spelar sitt spel rakt igenom, säger han.

Bäst i Kungälv

Både Ytterby och Kongahälla vann i lördags. Det innebär att YIS cementerar sig som bästa herrlag i fotboll i Kungälvs kommun.

– Från att trilla ur division 4, när jag anslöt, då vi var femma eller sexa i kommunen, är vi nu bäst i kommunen, säger han.

Dessutom har YIS fått tillbaka spelare som i lördags gjorde kortare inhopp, däribland Tim Stolt Hermansson och Mattias Thornberg. ”Om inte annat är de hungriga på att få speltid” säger Tartagni.

– Då är det värre att tampas med väderleken. November är generellt sett ingen drömmånad. Jag är till exempel väldigt glad över att slippa behöva åka ut till Öckerö och att det är de som kommer till oss när vi möter dem.

Tung seger för IKK

Kongahälla tog i lördags en blytung seger borta mot nästjumbon Skene. Segersiffrorna skrevs till 4–1.

Även om tabelläget ser bättre ut, så skiljer det ”bara” sex poäng ner till KF Velebit som ligger på fel sida nedflyttningsstrecket.

Å andra sidan möter IKK kommande lördag Hisingsbacka hemma. Laget har ödet i sina egna händer eller snarare fötter.

Fotboll

Division 3 mellersta Götaland

Hestrafors IF-Ytterbys IS

1–2 (1–2)

Mål YIS: Joakim Thornberg och Fredrik Strand.

Skene IF-IK Kongahälla

1–4 (1–2)

Målskyttar IKK: Arvin Shojaee 2, Iset Thoma Hazrizaj och Tobias Mikaelsson.

ANNONS