Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofie Sjöberg nere på knä. Men hon och Sverige kan vara stolta, trots sortin ur EM. Bild: NIKOLAY DOYCHINOV
Sofie Sjöberg nere på knä. Men hon och Sverige kan vara stolta, trots sortin ur EM. Bild: NIKOLAY DOYCHINOV

Volleyboll-EM över för Sofie Sjöberg och Sverige

Nederländerna blev för svåra. Sverige förlorade kvartsfinalen i volleyboll-EM i tre raka set.

Sverige var sämst rankat inför EM. Det brydde sig inte det glada gänget om, utan gick från klarhet till klarhet, en resa som via en rysare mot Bulgarien i åttondelsfinalen slutade med förlust mot Nederländerna med 0–3, en av toppnationerna i Europa.

Sverige, med Kungälvstjejen Sofie Sjöberg på plan större delen av matchen, utmanade holländskorna rejält i första set och ledde länge. Men när setet gick in i ett avgörande skede var Nederländerna starkast, även om Sverige räddade flera setbollar.

LÄS MER: 40 års engagemang har lett fram till historiskt EM

I andra set var Nederländerna klart bättre och i tredje skakade svenskorna om motståndet några gånger, men inte tillräckligt mycket för att plocka hem setet – och därmed var EM över för den här gången.

Ville visa Nederländerna

– Vi ville visa att vi är där för att spela match. De får tryck på oss och visar att de är det bättre laget. Det är som det ska vara, även om jag hoppades att vi kunde vinna ett set. Det hade varit kul att visa att vi var där och nosade, säger Sofie Sjöberg i bussen på väg till hotellet.

LÄS MER: Sofie Sjöberg redo för ny rysare med succélaget – ”Vi kan ge dem en match”

LÄS MER: Historisk åttondel väntar Sofie Sjöberg och Sverige

LÄS MER: Sofie Sjöberg om historiska segern

Sverige kan ändå vara stolta över att ha gjort mycket mer än vad som kunde krävas i den första EM-turneringen på 38 år. Laget har charmat hemmapubliken och som goda ambassadörer för volleyboll bidragit till ett ökat intresse för sporten.

– Det har varit jättebra och så småningom kommer vi vara nöjda med att vi tagit oss till kvartsfinal och visat att vi har potential. Vi har två år på oss att ladda om till nästa EM (som Sverige direktkvalificerade sig till tack vara insatsen i år) och vara en del av Europaeliten.

Vill du var med då?

– Klart att jag vill. Har man varit med om det här vill man uppleva det igen och igen och igen. Det har varit fantastiskt roligt och jag trivs bra med laget, trots att det går emot är jag glad och stolt över tjejerna, säger Sofie Sjöberg.