Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

VM hålls i Marstrand – 50 år efter första arrangemanget

I nästa vecka drar VM i OK-jolle igång ute i Marstrand. Marstrands SS står återigen som värd för seglingstävlingarna som hölls på platsen för första gången för 50 år sedan. Redan nu till helgen anländer de första seglarna och MSS står redo.

Världsmästerskap i OK-jolle hölls för första gången i Marstrand år 1972. Med Sverige som giganter i sporten blev det en riktig brakfest. Bland annat höll dåvarande vd:n för Volvo AB, Pehr G. Gyllenhammar, en fest för deltagare i sin villa på Marstrand och eventet bevakades flitigt av Ingvar Oldsberg som samma år gjorde sin flytt vidare till SVT. Svenskarna var tippade favoriter men fick det tufft från start. Men det blev till slut en svensk seger i det årets tävlingar när den då unge Kjell Axerot från Marstrand blev världsmästare och tog tillbaka guldet hem till Sverige.

Nu 50 år senare hålls tävlingarna återigen i Marstrand och att det skulle bli på året 50 år emellan är lite av en slump.

– På något sätt var det ju tur i oturen att VM-tävlingarna blev flyttade på grund av pandemin. Egentligen skulle vi haft tävlingen här 2020, men nu blev det istället 2022 och det är ju roligt att ha ett 50 års jubileum istället för 48 år, säger Marcus Blomberg, ordförande för klubben Marstrands SS som anordnar tävlingen.

Tävlande från hela världen

Någon extra tid att förbereda tävlingarna har det däremot inte varit enligt Blomberg. Istället har man anordnat andra tävlingar under pandemin, men klubben känner sig väl förberedd.

– Förberedelserna har flutit på jättebra, och vi har fått fantastiskt stöd från alla företag ute på Marstrand, så vi är absolut redo. Det står cirka 40 volontärer och bara väntar på att tävlingarna ska dra igång. Vi är alla supertaggade, säger han.

Totalt 115 seglare från hela världen är samlade för tävlingarna i Marstrand, många från svenska klubbar. Från MSS finns åtta seglare bland de startande och utöver det även Daniel Björndahl som tävlar för Tjuvkils Kappseglingsklubb. Men det kommer också seglare från länder som Nya Zeeland, Australien och Thailand till tävlingen. Nu under helgen kommer de tävlande att anlända till Marstrand för inmätning och träningar och på måndag börjar första racet. Tävlingarna pågår sedan hela veckan för att avslutas på fredag.

LÄS OCKSÅ: MSS hyllar ikonen – Göran Andersson cup en försmak inför sommarens VM i OK-jolle

LÄS OCKSÅ: Johan och Johan får motionen i jollen: ”Segling är det blå fältets schack”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.