Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Björklund prisas av Svenska friidrottsförbundet för lång och framgångsrik tjänst. Bild: Privat
Ulf Björklund prisas av Svenska friidrottsförbundet för lång och framgångsrik tjänst. Bild: Privat

Ulf Björklund prisas för framgångsrik friidrott

Ulf Björklund i Vinningstorp tilldelas Svenska friidrottsförbundets förtjänsttecken i silver.
– Jag blev glatt överraskad i och stolt. Det kan jag säga utan att darra på manschetten, säger friidrottsprofilen själv.

Ulf Björklund är mångårig ledare i första Kongahälla AIK, som främst är en barn- och ungdomsklubb, och senare i Hälle IF, när hans barn kom upp i junioråldern. Och där har han blivit kvar, långt efter att de egna barnen slutat tävla.

Han får utmärkelsen för ett ”uppoffrande och framgångsrikt arbete i den fria idrottens tjänst”.

– Jag säger som Bodil (frun och gymnastikledaren som nyligen tilldelades Kungälvs kommuns idrottspris): det var inte orättvist, säger Ulf Björklund.

Träning och husrum för löpare

Nej, han varit med länge i branschen och har gjort avtryck.

– Mest stolt är jag över att ha tränat ett antal juniorlöpare till svenska guldmedaljer, både i stafett och individuellt. Och så har jag tränat Meraf Bahta i den tidiga karriären.

Ulf Björklund och Meraf Bahta. Bild: Niklas Ohlson
Ulf Björklund och Meraf Bahta. Bild: Niklas Ohlson

Flera löpare har dessutom fått bo hemma hos familjen Björklund, däribland den internationella stjärnan Meraf Bahta.

– Jag vet att hon är tacksam över att ha fått bo här i många år. Och tre manliga kollegor till Fredrik (sonen Björklund) kallar mig pappa. Men det är en känslomässig relation. Det har inte alltid varit en dans på rosor att ha folk i huset, men vi har haft väldigt roligt också, säger Ulf Björklund och skänker en tacksamhetens tanke till Bodil, som har varit lika delaktig till att det har funkat så bra.

Var ligger dina förtjänster som tränare?

– Jag har många utbildningar, Svenska friidrottsförbundets elittränarutbildningar inriktade på medeldistans. Jag ser bra ett löpsteg och en bra hållning. Det är viktiga ingredienser. Hållning är bra för uthålligheten, om man kryper ihop får man mindre lungkapacitet. Och jag har ett bra humör och psyke.