Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tränarduon Amro Quzmar och Dastan Sharif har Komarken i själ och hjärta. Bild: Niklas Ohlson
Tränarduon Amro Quzmar och Dastan Sharif har Komarken i själ och hjärta. Bild: Niklas Ohlson

Två trotjänare med FCK-andan i blodet – ”En klar idé om hur vi ska spela”

FC Komarken startar om med två trotjänare på tränarbänken. Dastan Sharif och Amro Quzmar ska se till att FCK blir mer stabilt, ett jobb som börjar med defensiven.

Muha Abdulrazek slutade efter bara ett år på posten. I vintras blev det klart att Dastan Sharif och Amro Quzmar, båda med rötterna i stadsdelen Komarken, skulle bygga vidare fotbollslaget FC Komarken.

– Vi diskuterade sinsemellan om vi ville köra och valde att hoppa på det. När jag tackade ja hade jag inte insett hur krävande det är och hur mycket energi som krävs. Man ger mycket av sig själv. Fast det är otroligt kul, säger Amro Quzmar, som är helt färsk som tränare.

Var back up bakom Robin

Dastan Sharif har varit spelande assisterande tränare i två år med Robin Andersson Malmros.

– Jag var med och gick upp från femman. Sedan åkte vi ut direkt. Det blev ett läroår.

Tränarduon ska jobba i den speciella andan som finns i FC Komarken.

– Det märks tydligt när vi får in nya spelare att vi andas en välkomnande kultur. De känner sig som en i gänget på en gång. FC Komarken är spelarnas förening, det finns ingen barriär mellan oss tränare och spelare. Vi är alla i föreningen, tycker Amro Quzmar, som vet vad han pratar om, eftersom han själv kom ny till klubben efter ett studieuppehåll och dessförinnan hade spelat många år i IK Kongahälla.

Han fortsätter:

– Det är en annan typ av gemenskap, mer av en familjär känsla. Man får en tillhörighet. Det är vi här som gör det för varandra. Vi är måna om de yngre killarna, för att ge dem möjlighet att växa och ta ansvar. Tarek Hifawi till exempel. Han var med som ungdom, nu är han ordförande! Och det finns flera ungdomar som kommit hit från till exempel Kongahälla, etablerat sig och sedan engagerat sig socialt, menar Amro Quzmar.

FC Komarken är sist ut att spela premiär, av Kungälvs herrlag från division 5 och uppåt. Amro Quzmar och Dastan Sharif har på grund av den försenade premiären i alla fall getts tid till att lära känna laget och uppdraget.

Många timmar blir det

– Hela grejen med att matcherna drar igång … det är en speciell känsla som inte går att få någon annanstans. Det tar mycket tid för en tränare. Minst tre timmar går åt vid träningar, vid matcher är det dubbla, säger Dastan Sharif.

– Vi har ingen stor stab att kalla in, vi får göra allt själva, konstaterar Amro Quzmar, som lär få rycka in även i backlinjen i år, vilket inte var planerat när han tog sig an tränarrollen.

– Dessvärre har vi fått skador i försvaret. Vi är framtunga med många offensiva spelare, fler än vi någonsin har haft, säger Dastan Sharif, som själv är färdig med att spela, men är öppen för att plita ner sin kollega Quzmars namn i laguppställningen.

Hur ser det ut i övrigt i FC Komarken 2021?

– Vi har ett duktigt ungt lag, som vill mycket. Vi har fått in en del unga från området och från futsal-laget, men även en del utifrån. Vi också fått tillbaka några av de som varit med från starten, som har hjärta för klubben. John-Philip Andersson är tillbaka efter skada och har tränat på bra. Dan Hassan återvänder (efter spel i Härlanda), säger Amro Quzmar.

– Vi har kunnat behålla en stark stomme, som står för värderingarna som genomsyrar klubben. Det är värderingar som gjort det roligt och utmanande att vara kvar. När även folk utifrån vill vara kvar är det ett bevis på att de trivs. Det har också varit läge att få in unga, nya spelare, då några som varit tongivande i många år har fallit ifrån, däribland jag. Vi försöker få in samma anda i klubben: att ha roligt, men stå för vissa saker, som starkt socialt engagemang, och samtidigt få in de nya. Vi har inte det bästa förutsättningarna om vi jämför med våra större grannklubbar, men kan ändå mäta oss med dem, säger Dastan Sharif.

FC Komarken

Division 4A Göteborg herr

Hemmaplan: Kongevi.

Dräkter: Vita tröjor, svarta byxor, svarta strumpor.

Tränare: Amro Quzmar och Dastan Sharif.

Nya spelare: Nimer El-Binni (Kareby) Berin Hadzic (Kongahälla), Hassan Megahid (Romelanda), Amanch Ali (Kareby), Elfat Xhaferi (Partille), Rafur Xhaferi (Kärra), Dan Hassan (Härlanda), Zaharia Tohow (Gunnared).

Förluster: Carl Gustafsson (Kongahälla), Moha Abdulrazek (uppehåll).

Placering 2020: Åtta i division 4A.

Målsättning 2021: Bli bättre och jämnare än förra året.

Kuriosa: Har efter 13 år äntligen fått tillgång till ett tvättutrymme vid Kongevi. Fast tvättmaskinerna köpte klubben själv.

Premiärmatcher: IK Zenith (borta 30 juni), Gårda BK (hemma 13 augusti).

Spelmässigt är Quzmar och Sharif helt klara med var de måste börja någonstans.

– Vi är två försvarare. Vi vill bygga bakifrån och få en stabil grund. Med det sagt betyder det inte att vi inte vill anfalla. Men vi måste bygga tryggheten bakifrån, menar Amro.

– Vi har en klar idé om hur vi vill spela. När spelarna går ut från omklädningsrummet ska de veta hur de ska spela, var de ska sätta pressen. Sedan kanske de inte kan utföra det av någon anledning, men de ska veta hur vi vill att det ska vara, säger Dastan och fortsätter:

– Jag tycker att träningsmatcherna har varit lovande, samtidigt ska man inte för hoppfull, även om jag inte är pessimist inför säsongen. Jag känner tillförsikt. Det är en är en kort säsong med bara elva matcher. Vi är inne i en förändringsprocess, men har ändå kvalitet att göra en bra säsong, tror Dastan.

Veteranerna saknas

Veteranerna Dilan Hassan och Fernando Echenique Ferrari finns just nu på skadelistan. Förhoppningsvis är de tillbaka efter sommaruppehållet.

– Om de kommer tillbaks höjs kvalitén med flera nivåer. Men skador kan sätta stopp, för så bred trupp har vi inte på vissa positioner, säger Dastan.

Målet utåt är att bli bättre än förra året. Och då på en specifik punkt. Där är tränarduon överens.

– Det är en tuff serie med flera bra lag. Vi måste bli jämnare.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.