Kode IF, fotboll, ledastab 2022huvudtränaren Kristoffer Dennerbrant, assisterande tränarna Hampus Andersson och Johan Kristensson samt lagledaren Håkan Larsson.
Kode IF, fotboll, ledastab 2022huvudtränaren Kristoffer Dennerbrant, assisterande tränarna Hampus Andersson och Johan Kristensson samt lagledaren Håkan Larsson. Bild: Kode IF

Tunn trupp i Kode – ett dilemma för Dennerbrant

Ny tränare, men få nya spelare. Kristoffer Dennerbrant i Kode IF brottas med samma problem som många andra föreningar.

ANNONS

Kristoffer Dennerbrant anlände som tränare för Kode IF herr i december. Han fick med sig en handfull spelare från sin förra klubb Svenshögen och hade det rätt bra förspänt. Tre av dem är kvar. Kode har även fått in målvakten Filip Mattiasson från FC Komarken.

– En duktig målvakt med ambition som det är kul att få in, säger Kristoffer Dennerbrant.

LÄS MER:Klart med nya tränare i Kode IF

Så långt är det gott. Men Kode har tappat kraft efter degraderingen från division 4 till femman för drygt ett år sedan. Numera ser det rätt tunt ut i truppen.

Ont om spelare generellt

– Det skulle jag vilja påstå. Det tråkiga är att inte bara gäller oss. Det är ett allmänt tillstånd i lokalfotbollen just nu. Det är ont om spelare, menar Kristoffer Dennerbrant.

ANNONS

Han fortsätter:

– Vi har börjat ha en dialog med juniorlaget och dess tränare för att rulla upp juniorer i A-lagsträning, för att de ska vara beredda när det gäller. Det går inte bara att sätta in juniorer i seniorfotbollen och tro att det går bra. Vi måste låta dem komma in i det ordentligt, med spelsystem och tuffhet.

Kristoffer Dennerbrant kommer till ett Kode där några unga spelare redan valt att lägga spelarkarriären åt sidan när de knappt nått senioråldern. Några av dem fortsätter att engagera sig i klubben som ungdomsledare. Han tycker det engagemanget är lovvärt, men hade gärna sett att de fortsatt som spelare.

LÄS MER:Kode slutar trea i femman – Jimmy och Jimmie slutar som tränare

Milan inte målet

– Det borde ha spelat lite mer och lite längre. Det är kul att komma till en förening med ambitioner för ungdoms- och juniorverksamheten. Vi har en linje hur vi vill göra som förening för att få spelare från unga år att stanna kvar. Det handlar inte om att alla ska bli proffs i Milan, utan att ha kvar så många som möjligt. Någonstans på vägen har det fallerat.

Hur ser det ut med truppen i dagsläget?

– Vi har en grundstomme med riktiga Kodeiter. Det är duktiga fotbollsspelare, men vi behöver flera.

Patrik Franksson hade en fin säsong med Kode 2021. Tränaren Kristoffer Dennerbrant hoppas att han blir kvar i laget även 2022.
Patrik Franksson hade en fin säsong med Kode 2021. Tränaren Kristoffer Dennerbrant hoppas att han blir kvar i laget även 2022. Bild: Niklas Ohlson

LÄS MER:Frankssons fantastiska fotbollsresa – från Lunnevi till Manila

Är förra säsongens utropstecken Patrik Franksson kvar?

– I dagsläget. Men jag är medveten om att andra klubbar rycker i honom. Han är en fantastiskt duktig fotbollsspelare, även om jag som matchcoach inte har sett honom ännu, utan bara på träning. Vi har en dialog och om han skulle vilja testa högre upp kommer jag eller Kode aldrig att säga nej.

Har ni någon plan för att locka fler spelare?

– Det är en svår balansgång. Vi har en stomme och en bra, men liten trupp. Men om man ska börja värva in spelare för att bredda truppen i ett division 5-lag är man ute på hal is. Det behövs helt enkelt att fler vill spela fotboll.

Det har passerat flera riktigt bra spelare på Lunnevis gräs, som till exempel Rasmus Haraldsson, Markus Anderberg och Oskar Wallén. Där har skador, sjukdomar och civila karriärer satt stopp för mer spel. Ingen av dem är kvar i laget.

– Gamla spelare får gärna komma upp. Det skulle vara kul att träffa på gamla legender som man hört talas om. Kode är en liten ort, jag bor i Kode. Det skulle vara roligt att i framtiden så spelar damerna först, sedan herrarna, och så kommer vi som bor i Kode och tittar. Det finns några eldsjälar i föreningen. Nu behöver vi bara få med oss bygden, folket och spelarna.

ANNONS