Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kärnabon Therese Berg är trimmer i Sanna Mattssons (till vänster) team. Nu utmanar de Sverigetoppen i Womens trophy under Match cup i Marstrand. Bild: Niklas Ohlson
Kärnabon Therese Berg är trimmer i Sanna Mattssons (till vänster) team. Nu utmanar de Sverigetoppen i Womens trophy under Match cup i Marstrand. Bild: Niklas Ohlson

Therese Berg från Kärna – det lokala inslaget i årets Match cup i Marstrand

Match cup i Marstrand har startat, om än i en bantad Sverige-baserad upplaga.
Therese Berg från Kärna vill vara med och utmana i Nordea Womens trophy.

Hon är trimmer på i Sanna Mattssons team. Therese Berg sköter försegel och gennaker. Det är naturligtvis en viktig roll, nu den andra gången som teamet seglar i Womens trophy.

– Jag ska se till att båten går så fort som möjligt. Jag gillar att finjustera och trimma till seglen. Förra året var vi i semifinal, men förlorade mot Johanna Bergqvist. Nu är vi ute efter revansch, säger hon.

Hon växte upp i Torslanda. Där var det segling och handboll som fyllde fritiden. Och Therese Berg har varit fast i seglingen sedan de första turerna med optimisten. Senare var det Laser Bahia som gällde. Sedan fem år ingår hon i Sanna Mattssons team.

– Vi har seglat i Lysekil (Womens match), men den seglingen har varit inställd i två år. Vi har seglat i världscupen för tjejer och varit i Karibien och Frankrike, berättar Therese Berg, som jobbar på arkitektkontor till vardags.

– Jag jobbar med inriktning på sjukhus. Det är något jag brinner för och har precis ritat klart ett hus för förlossning vid Östra sjukhuset.

Kär i Kärna

Therese Berg är Kärnabo sedan ett år tillbaka. Det har hon inte ångrat.

– Jag ville tillbaka till landsbygden och havet, men ändå ha nära till Göteborg. Otroligt att det finns landsbygd nära Göteborg.

Nu är det Marstrand i fokus. Det är något hon har sett fram emot.

– Mycket. Det blir en ny hemmaplan och en folkfest. Det är en rolig bana och tight mellan klipporna. Det är kul att publiken är nära och kan följa seglingarna, säger Therese Berg och fortsätter:

– För oss blir det en tuff tävling. Det är de bästa i Sverige som är med. Anna Östling är rankad tvåa i världen, Johanna Bergqvist fyra, Sanna Häger sjua och vi 20:e. Vi är i hasorna. Vi har tränat tillsammans med Anna Östling och Klara Svensdotter i Göteborg. Då är vi jämna, ett tärningskast skiljer oss åt.

Ni är jämna i på träning. Vad krävs för att klättra och utmana i de stora tävlingar?

– Vi behöver tävla mer för att sänka rankingpoängen. I Marstrand vill vi gärna hamna på pallen. Det är supertufft motstånd, men vad som helst kan hända, beroende på dagsformen och vem som klarar det mentala bäst. Anna Östlings team har rutin och vanan att tävla. De kan hantera nervositet, de håller nerverna i styr när det väl gäller.

Vad gör er till ett bra team?

– Vi är sammansvetsade och har väldigt kul. Vi trivs. Vi tränar många timmar med varandra och då är alla fokuserade på det. Det är aldrig tjafs. Hur det än har gått är det aldrig sura miner. Vi är den glada besättningen.

Skippern Sanna Mattsson trivs att ha med Therese Berg i besättningen.

– Hon är väldigt bra. En frisk fläkt och har alltid ett kritiskt öga, som gör att vi ständigt förbättras, säger hon.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.