Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Svenskt silver när OK-VM avgjordes i Marstrand

Det var bäddat för en riktig rysare när VM i OK-Jolle skulle avgöras utanför Marstrand på fredagen. Men sol, värme och ingen vind passar inte seglingen särskilt bra. Det var för lite vind och det blev istället totalresultatet från torsdagen som blev det slutgiltiga.

Det skiljde bara 0,4 poäng mellan ledaren Charlie Cumbley från Storbritannien och svensken Niklas Edler från Kungliga Svenska Segelsällskapet när finaldagen skulle dra igång på fredagsförmiddagen. Men vädret tillät ingen segling, trots att man väntat ihärdigt på lite vind in i sista stund. Det blev därmed brittiskt guld, svenskt silver och norskt brons när prisceremonin drog igång på kvällen.

Marstrands SS stod som arrangör för mästerskapet som hölls 50 år efter att VM i OK-Jolle anordnats för första gången på orten. Trots att fredagens tävlingar blev inställda, har det varit bra seglarväder resten av veckan och ordförande för MSS Marcus Blomberg är mycket nöjd med veckan.

– Det har varit fantastiska fyra dagar dagar. Perfekta förhållanden med strålande sol och fem till sju meter per sekund, så det har ju varit svensk sommar när den är som bäst. Alla tävlande har varit jättenöjda med tävlingen och arrangemanget. Sen tycker dom ju också att det är spännande att få segla på Marstrandsfjorden. Det är en av världens fem bästa platser att segla på så det är ju legendariska vatten. Något vi som håller till här lätt glömmer, säger han.

Debuterade förra året

Bäste svensk under tävlingarna blev Niklas Edler som efter prisutdelningen är nöjd med veckan, men medger att det var surt att sista tävlingsdagen ställdes in.

– Det är blandade känslor men jag är i grunden väldigt nöjd, för jag har kommit lite bakifrån och seglat bättre och bättre hela regattan. Sen hade jag gärna velat ha ett race idag för det var väldigt nära förstaplatsen, säger han.

Förhållandena som råder ute på Marstrandsfjorden är även något som silvermedaljören berättar att han såg fram emot. Niklas Edlers förväntningar inför var att det skulle bli bra seglingar, något han tycker levde upp till förväntningarna.

– Strömmen som går här ute har vi haft effekt av hela tiden. Den gör det lite svårt att hitta en bra strategi och det blir utmanande segling, säger han.

Det fanns fler svenskar bland topp tio placeringarna. På sjätteplats hamnade Marstrands SS egna Jonas Qvist och på plats åtta kom Tjuvkilsseglaren Daniel Björndahl. Den senare gjorde sitt första VM i OK-Jolle och berättar att han gjorde sina första seglingar i klassen så sent som i höstas.

– Jag började i höstas för att min bror hetsade mig att börja segla E-Jolle, men jag har inte riktigt vikten för det. Så jag började med OK istället. Men jag har ju mycket erfarenhet inom segling fast i andra klasser bland annat optimist och matchracing, säger Daniel Björndahl.

Han hoppades på en topp femton placering och lyckades nå sitt mål med god marginal. Men helt nöjd med sin insats är han inte.

– Jag har seglat bra och fort men har gjort lite dumma misstag. Jag blev bland annat diskad i andra racet så det och det är klart att man inte är helt nöjd, för jag hade chans på ännu bättre placeringar, säger han.

Nästa tävling för både Daniel Björdahl och Niklas Edler blir SM i OK-Jolle som går av stapeln om några veckor i Kalmar. För Marstrands SS del blir det lite lugnare vad det gäller tävlingar. Åtminstone när det gäller att arrangera dem.

– Vi har tackat nej till flera stora arrangemang. Det är många som vill komma hit och segla. Vi gjorde ju Dragon Gold Cup förra året och det blev OK-Jolle VM i år, nu tar vi det lite lugnt i ett par år. 2025 ska vi se om vi kan få hit VM i tolvor men det är inget som är bestämt ännu, det pågår ett arbete, säger ordförande Marcus Blomberg

OK-Jolle VM

Marstrand 8-12 augusti

1: Charlie Cumbley - Storbritannien

2: Niklas Edler - Sverige

3: Lars Johan Brodtkorb - Norge

4: Jens Eckardt - Danmark

5: Thomas Hansson-Mild - Sverige

LÄS OCKSÅ: VM hålls i Marstrand – 50 år efter första arrangemanget

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.