Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Svenska golfförbundet bryter med Henrik Stenson

Svenska golfförbundet avslutar samarbetet med Henrik Stenson. Orsaken är hans val att spela den kontroversiella LIV-touren som har kopplingar till regimen i Saudiarabien.

I början av sommaren 2022 valdes Henrik Stenson in i svensk golfs Hall of fame. Sedan dess har det mest blåst snålt kring Ytterby-sonen. Stenson valde att spela på LIV-touren, som har kopplingar till regimen i Saudiarabien, och har efter det blivit av med flera engagemang, bland annat rollen som kapten i det europeiska Ryder cup-laget. Nu är det Svenska golfförbundet (SGF) som bryter med den svenske stjärnspelaren.

Krockar med värdegrunden

– Vi tycker att Henrik igenom sitt engagemang i LIV-golfen inte längre kan agera förebild för svenska golfjuniorer. LIV-golfen strider mot det idrottsliga ekosystem som vi tror på. Vi investerar mycket pengar i barn och unga, i tourerna, i drömmen om att någon gång ta sig hela vägen och det här är något vi gör tillsammans med Sveriges golfklubbar i en rätt avancerad tävlingstrappa, som många bedömer är en av de bästa som finns inom golfvärlden, säger förbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson till TT.

Han fortsätter:

– LIV-golfen är ingen sådan plats. Vi ser det snarare som en uppvisningsserie och då tycker vi inte att det passar ihop. Det är skälet helt enkelt, det krockar med vår värdegrund när det gäller idrott.

2016 ett toppenår

Henrik Stenson började som ung golfare att spela på Gullbringa och fortsatte karriären i Barsebäck. 2016 är hittills det största året i hans karriär. Som förste svensk herrspelare vann han en major med vinsten i British open. Stenson tog även silver på OS i Rio de Janeiro samma år och tilldelades bragdguldet för sina prestationer.

Henrik Stenson kommenterade senare SGF:s beslut på sociala medier:

”Vi tackar SGF för samarbetet och önskar dem all lycka i framtiden och beklagar att mitt stora engagemang och ekonomiska stöttning genom Henrik Stenson Foundation inte längre är önskvärt. Självklart kommer förbundets beslut inte påverka vårt arbete med att utveckla junior- och paragolfen i Sverige och vi ser fram emot att bjuda in till Stenson Sunesson Junior Challenge och Henrik Stenson Paragolf Challenge i sommar”.

LÄS OCKSÅ: "Trodde bollen rullat förbi greenen"

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.