Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Engagerad. Kungälvs HK-tränaren Pontus Ward Wiklund som vi är vana att se honom på match. Från och med maj får Önnered ta del av hans tjänster och känslor. Bild: Linus Olsson
Engagerad. Kungälvs HK-tränaren Pontus Ward Wiklund som vi är vana att se honom på match. Från och med maj får Önnered ta del av hans tjänster och känslor. Bild: Linus Olsson

Succétränaren lämnar efter 23 år i KHK – klar för kvalrivalen

Pontus Ward Wiklund lämnar Kungälvs HK. Han tar över kvalmotståndaren från i våras, Önnereds HK:s herrar.

Pontus Ward Wiklund har levt hela sitt handbollsliv i Kungälvs HK. Han började som sexåring som spelare och fortsatte med det tills skador satte stopp för den karriären i relativt unga år. Han har under det senaste decenniet varit tränare och inte minst föreningssjäl inom KHK. Han har varit med och tagit upp damlaget från division 1 till högsta serien SHE. De senaste två säsongerna har Pontus Ward Wiklund gjort herrlaget till ett topplag i allsvenskan, lagets bästa placeringar någonsin.

Handboll på heltid avgjorde

Nu är Pontus Ward Wiklund 29 år och flyttar några mil söderut för att ta över Önnereds HK efter Tommy Atterhäll. Där blir han heltidsanställd tränare.

– Jag får jobba med handboll till 100 procent och kommer kunna utveckla mig som tränare. Jag behöver inte jobba på ett kansli, utan med det jag egentligen vill, att utveckla individer och mig själv. I Kungälv har jag spelat handboll ena dagen och rensat avlopp på utesimbadet den andra. Men det har också gett mig något bra. Jag har klubben att tacka för mycket, jag har fått de uppdrag som gör att jag har tagit stegen jag själv vill, säger Pontus Ward Wiklund.

Önnered har varit ett elitlag som pendlat mellan de två högsta serierna i över 20 år. Kungälvs HK är i starten av en liknande resa.

– Kungälv har tagit steg för steg och kan också vara där till slut. Men mitt val är att jag får hålla på med handboll på heltid, inte sitta och jobba på nätterna. Jag får ett fungerande liv utöver handbollen. Det är inte lagmässigt som gör att jag byter.

100 procent KHK till 1 maj

Önnered ligger just nu på negativ kvalplats i handbollsligan, Kungälv är tvåa i allsvenskan. Det kan mycket väl bli en repris på förra säsongens kval med KHK och Önnered. Det är ingen tvekan över var Pontus Ward Wiklunds lojaliteter ligger i så fall.

– Verkligen inte. Jag är i Kungälv till 1 maj, sedan byter jag block. Vi tar upp Kungälv och skickar ur Önnered. Jag ska göra allt för att ta upp Kungälv i högsta serien. Det är en dröm att ta upp både herr- och damlaget i högsta serien, skulle vi lyckas med det vore det fantastiskt.

Hur blir det med dina uppdrag som analytiker och assisterande förbundskapten för damlandslaget?

– Jag ska fortsätta med det, jag har en deal med Önnered och de stöttar mig i det. Sedan är det upp till Svenska handbollförbundet vad de vill, eller om de tycker att någon annan är bättre lämpad för jobbet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.