Stina och Tyra är redo för VM-debut

Familjen lockade dem till rodden, vännerna höll dem kvar och nu ska Tyra Carlsson och Stina Bujalla göra debut på JVM.
– Det ska bli kul att se var man står mot de som är bäst i sina länder, säger Tyra Carlsson.

ANNONS
|

I veckan avgörs JVM i rodd i Plovdiv i Bulgarien. Med från Kungälv finns Tyra Carlsson och Stina Bujalla.

– Det ska bli intressant. Det är något nytt, vi har inte riktigt varit på en så stor tävling tidigare, säger Stina Bujalla.

Vanligtvis brukar kval till JVM ske genom tävling. Men med corona har det inte varit möjligt att åka på internationella tävlingar som vanligt.

Kvalade in genom tid

För att kvala in har de fått köra mot en prognostid, en tid som motsvarar den bästa tiden under perfekta förhållanden. Stina och Tyras tid var 94% av den prognostiden vilket innebar kvalifikation till JVM.

ANNONS

– Det kändes bra. Det var ändå ett mål som vi har haft för den här säsongen. Det kändes kul för det är sista året vi kan göra det tillsammans som juniorer, säger Tyra Carlsson.

När Kungälvs-Posten träffar Tyra och Stina ska de precis gå in i den sista hårdträningen innan tävlingarna. Därefter väntar några dagars vila innan duon åker ner till Bulgarien.

– Just nu har nervositeten inte kommit än. Men jag är rätt säker på att den kommer ganska snart, säger Stina.

– När man är där nere kommer det kännas att det är på riktigt, fyller Tyra i.

Stina och Tyra tävlar i klassen som kallas ”två utan”. Det vill säga två roddare utan dubbla åror. En klass som skiljer sig från andra klasser i att man bara har en åra. Varje roddare ror alltså bara på varsin sida av båten.

Svårare med balansen

Det innebär att det tillkommer en lite annan dimension till rodden. Roddarna behöver vara ännu mer synkroniserade och sammansvetsade än med dubbla åror. Blir tajmingen eller kraften fel, så kommer båten svänga, tappa fart eller i värsta fall till och med välta.

– Det är svårare att hålla balansen. Vi körde dubbel (två åror) först men efter ett tag insåg vi att vi inte blev bättre. Vi stod still i utvecklingen så vi bytte till enkel (en åra) för att testa något nytt och det verkar som att det flöt på bättre för oss i alla fall, säger Stina Bujalla.

För Stina och Tyra har bytet till enkel-åra varit framgångsrikt, även om det inte gått så lätt hela tiden.

– Det var lite vingligt i början. Man kan ju tekniken men när man sätter sig en i en tvåa så måste allt verkligen hända samtidigt, säger Stina.

– Det är lite annorlunda rodd. Man märker väldigt tydligt när det inte är synkat för då får båten inte balans och går inte rakt framåt, säger Tyra.

Snabb utveckling

Det var först för två år sedan som duon började träna mer och mer med varsin åra. Då hann det bli någon tävling innan corona-pandemin tvingade förra årets tävlingar att ställa in. Egentligen är det kanske först i år som de ska börja tävla på riktigt i den nya klassen.

– Det var inför Nordiska mästerskapen (NM) 2019 som vi började träna den här klassen. Det var den enda tävlingen som vi körde det året. Sen tränade vi mer året efter (2020) men då var det inga tävlingar istället, säger Tyra.

– Vi har varit på sprint-SM för några veckor sedan, det var vår första riktiga tävling sedan NM 2019. Så vi har behövt köra lite lek-tävlingar och intervaller för att få lite tävlingskänsla på träningarna, säger Stina.

KP träffar Stina och Tyra på sommarens dittills regnigaste dag. Träningen blir lite försenad när alla tvingas ta skydd från sommarens kanske största regnskur, men när duon väl ger sig ut på vattnet får de en ganska fin kväll.

Gemenskapen som fått dem att stanna

Samtidigt spelar det där med väder inte så stor roll. Både Stina och Tyra tränar sju till tio gånger i veckan i stort sett året om. Även på vintern, när det fortfarande är is och snö på älv och brygga, är de ute och ror.

Både Stina och Tyra kommer från roddfamiljer och båda tjejerna har rott i många år.

– Våra föräldrar är roddare. Hela familjerna är roddare, så man blev indragen, säger Tyra.

– Vi hade inte så mycket val, haha! Man fick hänga med överallt när man var liten, sen kom det naturligt att man provade och sedan var man fast, fortsätter Stina.

– Exakt!, säger Tyra.

Var det familjen som var anledningen till att de började ro. Så är det gemenskapen och vännerna de fått på vägen som fått dem att bli kvar.

– Det är gemenskapen som fått en att stanna kvar. Det är en ganska stor grej skulle jag säga. Man känner varandra väldigt bra och har gjort det i många år. Det är kul att vara här, säger Tyra Carlsson.

”Inte komma sist”

När Stina och Tyra startar på JVM väntar ungefär sju minuter av mjölksyra och kämpande. Därtill krävs det fokus, takt och tajming. Målet är en upplevelse och kraftmätning med världens bästa juniorer.

– Man vet inte riktigt hur bra de andra är för vi har ju inte haft några tävlingar internationellt. Men mitt mål personligen kan jag i alla fall säga är att inte komma sist, haha!, säger Stina Bujalla

– Man vill ju få till ett bra lopp så man kan åka hem och vara nöjd med att man har rott bra, säger Tyra Carlsson.

JVM avgörs mellan 11 och 15 augusti.

ANNONS