Starka direkt från start – Ytterby tog tre poäng i premiären

Jämnt och laddat på Yttern när division tre i fotboll drog igång för året. Ytterby IS stod för en stabil insats mot tidigare svårslagna Kållereds SK och seriepremiären fick precis den start Ytterby önskat.

|

Serien fick bästa möjliga start för Ytterby IS. På ett kyligt Yttern mötte de gästande Kållered SK och drog det längsta strået i säsongspremiären. Ytterby startade matchen starkast och rullade mycket boll. Ett starkt mittfält höll i bollen och matade ut bollar för kanterna att kreativt skapa målchanser på. Första läget fick Ytterbys Tim Stolt Hermansson redan efter knappa fyra minuter, men inget mål den gången. Att det blev just Stolt Hermansson som skulle skapa lägen för hemmalaget i kvällens match var något som på förhand inte var säkert.

– Även om Tim och Felix är friska är det inte säkert att de startar, sa tränare Anders Senften tidigare i veckan till Kungälvs-Posten

Kållered var dock inte ofarliga. Trots att de inte höll i särskilt mycket boll hade de flera fina möjligheter genom att slå bollen bakom Ytterbys backlinje, och springa djupt. Efter dryga 20 minuter spelade, var det Kållered som hade haft de vassaste chanserna; en stolpträff och flera andra lägen där Ytterbymålvakten Andreas Olsson fick sträcka sig rejält och stå för ett par svettiga räddningar.

Bara minuten innan halvtid kom dock det avgörande och enda målet i matchen. Sebastian Strömqvist slog en hörna från vänster som studsade till på en Kålleredsspelares huvud och Ytterby fick 1–0 genom självmål.

Lagkapten Martin Sjöberg är nöjd med matchen efteråt.

– Det känns väldigt bra. Det var en tajt premiär. Vi förde mycket spel i första halvlek, sen blir det väl alltid så att när man leder med 1-0 att man backar hem och försvarar mer och de blir desperata och skickar upp mycket folk. Men jag tycker att vi gör en stabil insats och det känns jäkligt skönt att säsongen är igång, säger han.

Lagkapten Martin Sjöberg med bollen
Lagkapten Martin Sjöberg med bollen Bild: Linus Olsson

Precis som en seriepremiär ska vara så var det mycket känslor inblandade i matchen. Det blev tydligt i andra halvlek då flera gula kort delades ut, och stämningen på plan blev allt mer grinig. Kållereds nummer sex, Gustav Hernborg åkte dessutom på sitt andra gula kort i slutminuterna, efter tumult, och fick kliva av för kvällen. Något som kapten Sjöberg tror har mer att göra med ställningen än att det var premiär.

– Det blir väl alltid så när det är tajta matcher. Det krävs ju bara en skitchans så blir det 1-1, säger han

Ytterby stod, trots den jämna matchen, starkt upp mot Kållered och även i andra halvlek var det hemmalaget som skapade flest målchanser. Och jublet vid slutsignalen gick inte att missta för annat än lättnad och glädje. Kållered slutade i förra årets säsong bakom Ytterby men har varit en svår nöt att knäcka för YIS. Huruvida dagens seger kan säga någonting om Ytterbys form, tror Martin Sjöberg är svårt att avgöra.

– Det är för tidigt att säga men vi hade svårt för Kållered förra året så det är skönt att ta tre poäng i första matchen.

Med tre poäng i bagaget direkt från säsongsstart väntar nu Åstorps FF i nästa match, borta den 15 april.