Kungälvs lagkapten Wilma Pettersson jublar över att KHK på lördagen tog en stabil seger i den första matchen i Svenska cupen i handboll borta mot Kungsängen med 28–23. Med större skärpa i försvarsspelet men framför allt i anfallsspelet hade siffrorna kunnat bli ännu större.
Kungälvs lagkapten Wilma Pettersson jublar över att KHK på lördagen tog en stabil seger i den första matchen i Svenska cupen i handboll borta mot Kungsängen med 28–23. Med större skärpa i försvarsspelet men framför allt i anfallsspelet hade siffrorna kunnat bli ännu större. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Stabil seger för Kungälvs HK

En lång bortaresa för Kungälvs HK:s damer till Stockholm men antagligen en kortare hemresa efter att damerna vunnit lördagens match i Svenska cupen mot Kungsängen med 28–23.

ANNONS
|

Damlaget spelar i grupp 7 tillsammans med, förutom Kungsängens SK, även Önnereds HK och IFK Kristianstad – det senare laget fick en plats när HF Somby Skövde drog sig ur.

Matcherna inleds med straffkast där det lägst seedade laget ges möjlighet att göra mål. Kungsängen är för övrigt ett av topplagen i division 1 norra för damer.

Matchen spelades i Ekhammarhallen nordväst om Stockholm.

– De hade sex straffar och satte fem, så vi låg under med 0–5 när matchen började, säger Wilma Pettersson, lagkapten i KHK.

KHK blev bekväma

Efter cirka sex och en halv minuts spel kunde KHK för första gången kvittera när Kristina Zubonja satte 8–8.

ANNONS

När Mia Lagumdzija gjorde 9–8 exakt 19 sekunder senare tog Kungälv för första gången ledningen i matchen och den skulle laget inte komma att släppa.

– Det var en match som var ganska mycket upp och ner, men vi var ganska bra under den första kvarten, säger Pettersson.

– Men sedan tappade vi konceptet, tycker jag. Vad det beror på? Ja, du...

Blev ni bekväma?

– Ja!

Lugnare anfall

I halvtid ledde KHK med 19–12.

– Vår sista kvart i första halvlek var dålig. Vi skulle komma tillbaka till vårt koncept med att stå bättre bakåt och inte ta så snabba avslut framåt, säger Pettersson.

– Det blir lätt så när man möter ett lag som är lite sämre att alla spelare på banan tycker att man har bättre läge. Man spelar inte så mycket tillsammans utan första bästa drar iväg ett skott, säger hon.

– Vi skulle ta det lite lugnare i anfallet men det gjorde vi inte alls!

Hade ni spelat så här i SHE hade ni antagligen fått storstryk?

– Det hade vi absolut fått!

”Roligt att spela”

Ledningen för KHK hade vid full tid reducerats till fem bollar efter 28–23 där Kungsängen vann den sista tiominutaren med 4–1.

– Men huvudsaken är att man vinner, menar Pettersson.

Bästa målskytt i Kungälvs HK blev Alma Jöhnsson med sex baljor. I laget noterades tre spelare för vardera fem mål: Mia Lagumdzija, Linnéa Rundberg och Marie Wall.

De kommande två cupmatcherna spelas borta mot Kristianstad den 22 augusti samt hemma mot Önnered den 28 augusti.

Känns det OK att vara igång med tävlingssäsongen?

– Det är ovant att vara igång så här tidigt, men det var väldigt roligt att spela. Det var väldigt kul! säger Pettersson.

– Man vill ju spela matcher, så att man kan förbereda sig för säsongen och testa grejer som man kanske inte testar i skarpt läge.

Handboll

Svenska cupen damer

Kungsängens SK–Kungälvs HK

23–28 (12–19)

ANNONS