Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Ljungberg och Johan Svensson har vaktat målet i IBK Kungälv och tidigare Marstrands IBK under större delen av karriären. Bild: Niklas Ohlson
Johan Ljungberg och Johan Svensson har vaktat målet i IBK Kungälv och tidigare Marstrands IBK under större delen av karriären. Bild: Niklas Ohlson

Spelare kommer och går – målvaktsduon står stabilt kvar

Johan Ljungberg och Johan Svensson har konkurrerat och kamperat ihop i A-lagsmålet i ett decennium. Till helgen är det nystart för IBK Kungälv efter en lång väntan.

Förra säsongen blev fyra matcher lång. Sedan stängde både stora delar av Sverige och hela division 1-serien ner i pandemins spår. IBK Kungälvs spelare fick vänta till i början av juni innan nästa kollektiva bollkontakt blev av.

– De yngre juniorerna fick köra på några veckor, men för oss var det egen träning som gällde efter serien lade ner i november, säger Johan Ljungberg, den i målvaktsduon som kan göra de där spektakulära och märkliga räddningarna.

Johan Svensson är den mer stabile burväktaren som är säker i positionen.

Bra kondition efter sju månaders egenträning

Den missade gemensamma träningen och matchandet har tagits igen under sommaren när idrottshallarna öppnade igen för vuxna idrottare som gör saker tillsammans.

Johan Svensson vaktade målet mot SSL-laget Pixbo i träningsmatchen i Mimershallen. Den slutade med förlust 4–12. Bild: Niklas Ohlson
Johan Svensson vaktade målet mot SSL-laget Pixbo i träningsmatchen i Mimershallen. Den slutade med förlust 4–12. Bild: Niklas Ohlson

– Det har varit en speciell försäsong. Vi har varit inne i hallen ovanligt mycket. Det känns ändå bra inför serien. Och konditionen är helt ok, konstaterar Johan Svensson.

Hur har det påverkat er som spelare att inte kunna träna med boll?

– Jag tappade mest placeringen, känslan för var målet är. Det gick inte att hålla i gång det, menar Johan Svensson.

– Det är ett speciellt rörelsemönster som inte går att ersätta genom att springa i skogen, säger Johan Ljungberg, som fick se till att överleva första veckan när träningen drog i gång på planen igen.

Han fortsätter:

– Det går upp och ner när vi inte har spelat match på tio månader. Stundtals är det jättebra, men det går inte att slappna av om man ska hålla uppe nivån.

Utsatt position

Det gäller naturligtvis hela laget, inte bara målvakterna.

– Vi har ett grundspel som vi måste komma in igen, men glömmer en del detaljer under ett så långt uppehåll. Och så gäller det att få in de nya killarna, säger Johan Ljungberg, som vittnar om rejält svettiga träningar under sommaren.

– Det var tunt med folk i början, på grund av skador och sjukdomar, säger Johan Svensson.

Johan Svensson och småskadade kollegan Johan Ljungberg i pausen mot Pixbo. Bild: Niklas Ohlson
Johan Svensson och småskadade kollegan Johan Ljungberg i pausen mot Pixbo. Bild: Niklas Ohlson

En utespelare som missar en passning eller ett skott må vara hänt. En målvakt som gör ett misstag blir ihågkommen för det. Fråga Ronnie Hellström, fråga Tommy Salo.

– Man har verkligen en avgörande roll. Det är något man har vant sig vid som målvakt. Vi har varit målvakter sedan vi var små och det är inte man tänker på, men någonstans i bakhuvudet finns det att vi inte får schabbla till det, för det märks tydligt, säger Johan Ljungberg.

– Man får göra sitt bästa och bidra med mycket, oavsett om vi vinner eller förlorar. Orädd? Ja, men man får inte vara för taggad, inte jag i alla fall, för då är jag inte bra, tycker Johan Svensson.

– Då är det lätt att överarbeta och hamna fel, säger Johan Ljungberg.

Svensson och Ljungberg har följts åt hela karriären, först i Marstrands IBK, sedan i IBK Kungälv. Det delar upp ansvaret, så har det alltid varit och så kommer det vara även i år. De ser sig som två jämbördiga målvakter, men är någon extra vass på träningen under veckan är det sannolikt att det är han som står när matchen kommer. Det är konkurrens och trygghet i samma paket.

Trygga med varandra

– Har någon en formsvag dag, vet vi att den andre kan komma in och prestera. Det är skönt att ha den tanken, menar Johan Ljungberg.

– Fast om man blir utbytt märks det tydligt. Då vill jag hellre vara kvar och ordna upp det, tycker Johan Svensson.

– Ibland byts målvakten för att väcka laget, även om det inte är vårt fel, säger Johan Ljungberg.

Första säsongen i division 1 2019/20 gällde det att hänga kvar. Ingen av de tidigare konstellationerna av det som blev IBK Kungälv hade varit så högt upp i seriesystemet. Säsongen efter kom några återvändare hem från högre divisioner och då spändes bågen lite till. Men den pilen föll sakta till marken. På de fyra matcherna som laget hann med skrapade IBK Kungälv enbart ihop en poäng. Nu har de inte snackat om målsättning, i alla fall ingen som kommuniceras utåt. Däremot hoppas IBKK på sina unga spelare.

– Vi har många duktiga yngre som kan blomma ut, säger Johan Ljungberg, 25 år.

– De som har kommit upp har gjort det jättebra. Några av dem kan breaka, tror 26-åringen Johan Svensson.

De hoppas kunna spela länge om kroppen tillåter. Det fanns målvakter som de mötte under division 2-tiden som närmade sig 50-strecket. Nu är IBK Kungälv i ettan och det behöver inte vara slutstationen.

Siktar uppåt med Kungälv

– För min del skulle det vara kul få upp Kungälv så långt som det går och vara med på den resan. Det skulle vara stort att lyckas med det. Vi får se hur långt det räcker, säger Johan Ljungberg.

– Det finns mycket potential hos de unga, de kommer bli väldigt mycket bättre, spår Johan Svensson.

Det är de egna spelarna som präglar IBK Kungälv.

– Vi har väldigt många talanger och de flesta är från Kungälvsområdet, samt några från Ale-sidan. Det är spelare som har anknytning till Kungälv. Vi värvar inte in folk och det är något som vi är stolta över. Och många äldre spelare som börjat här och sedan gjort utflykter hit och dit. En del kommer tillbaka, säger Johan Ljungberg.

Innebandy

IBK Kungälv

Division 1 västra herr

Hemmaplan: Mimershallen.

Dräkter: Vita tröjor, svarta byxor, svarta strumpor.

Tränare: Pauli Kobalej, Anders Nilsson (assisterande).

Spelare: Joakim Zärnblom (Stenungsunds IBK), Rasmus Nyman (Romelanda UF), Arvid Nääs (JAS-laget).

Förluster: Benjamin Brycke (slutat), Alexander Frithiofsson (slutat), Alin Filip (slutat), Anders Jönsson (tränare, slutat).

Tränarkommentar: ”Vi skolar om spelare testat för att ersätta tre bra backar som har slutat. Grunderna är de samma i försvarsspelet, där slipa blir ännu bättre. Framåt tycker jag att vi har utvecklat anfallsspelet. Det blir tyngre. Jag tror vi blir bra i år, vi har slagit bra och rutinerade lag på träningsmatcher med stora siffror” säger Pauli Kobalej, som i år är ensam huvudtränare för laget.

Premiärmatcher: Nilsby (borta 19 september), Karlstad IBK (hemma 26 september).

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.