Lovisa Lindh gjorde bra tid på 800 meter på Stockholm stadion. Det hälpte inte att blidka SOK.
Lovisa Lindh gjorde bra tid på 800 meter på Stockholm stadion. Det hälpte inte att blidka SOK. Bild: Thomas Windestam DECA Text&Bild

SOK nobbar Lovisa Lindh: ”Jag har absolut ingen förståelse”

Lovisa Lindh är djupt besviken över att Sveriges Olympiska kommitté (SOK) säger nej en OS-biljett, trots bästa formen på fem år.

ANNONS
|

Hon fick beskedet under tisdagen. Medeldistansaren från Ytterby har varit riktigt bra form sommar och varit under två minuter på 800 meter flera gånger, vara två den senaste veckan. I helgen hade hon dessutom fått klart med en OS-ackreditering från just SOK.

Ändå blir det inget OS i Tokyo för Lovisa Lindh. Det gör henne både ledsen och arg.

– Jag har aldrig känt en så stor besvikelse. Tokyo har varit min största motivation i fem år, jag har gått igenom skador och enorma bakslag men alltid trott på denna dröm. Men, att nu bli sviken av min egen federation / kommitté orsakar mig värre smärta än alla stressfrakturer tillsammans. Jag är nummer 22 i insläppslista (48 tjejer kommer tävla i Tokyo), skriver hon på sin Facebook-sida.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Jag har visat en hög, stabil och ökande form på högsta nivå jag någonsin varit. Alla idrottare jobbar extremt hårt för att vara på denna nivå, och jag är inte ett undantag. Det här är mitt liv och min karriär och jag är med hela mitt hjärta och själ. Det är hjärtskärande att acceptera att jag är tillräckligt bra för att tävla i mitt andra olympiska spel, jag har blivit inbjuden av världs friidrotten, men mitt eget land låter mig inte göra det.

Lovisa Lindh skriver att hon känner skam över agerandet.

– Jag har absolut ingen förståelse eller stöd för detta beslut. Jag skäms och skäms över deras beteende, och beslutet av dem kommer att vara väldigt tufft att komma ifrån. Men, oavsett hur mycket hat jag känner just nu, är min kärlek till denna sport större och kommer förhoppningsvis att vinna.

SOK:s kriterier för att skicka svenska idrottare har i år varit snävare och tuffare än på länge. Det har varit svåra kvalgränser och samtidigt vägts in om de tävlande har chans att nå minst en finalplats under OS.

Karin Torneklint, förbundskapten för svenska friidrottslandslaget, är kritisk till SOK.
Karin Torneklint, förbundskapten för svenska friidrottslandslaget, är kritisk till SOK. Bild: MATHILDA AHLBERG

Stavhopparen Melker Svärd Jacobsson från Öis är en till som får stanna hemma. Det har fått honom att fundera på att lägga av. Förbundskaptenen Karin Torneklint är kritisk både till topp åtta-kravet och nobben i SOK:s beslut i allmänhet, som hon menar riskerar att sänka motivationen hos idrottarna.

– Det blir ju en väldigt subjektiv bedömning. Hur ska man avgöra vem som blir åtta och vem som blir tolva? Det är ju därför man åker dit och tävlar om det. Vi har i flera år jobbat för att topp åtta-kriteriet ska tas bort, och i stället skicka de som kvalificerat sig, säger hon till Göteborgs-Posten och fortsätter:

– Man slår undan motivationen för de aktiva som inte känner att de kommer få en chans att åka. Vi tappar så mycket mer än bara de aktiva som det drabbar. Så det är en viktig fråga för oss.

ANNONS