Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Får Sofie Sjöberg (7) och Sverige jubla igen i volleyboll-EM? Bild: Alex Nicodim
Får Sofie Sjöberg (7) och Sverige jubla igen i volleyboll-EM? Bild: Alex Nicodim

Sofie Sjöberg redo för ny rysare med succélaget – ”Vi kan ge dem en match”

Tisdag eftermiddag spela svenska volleybolldamerna kvartsfinal i EM. Vi kollade läget med liberon Sofie Sjöberg från Kungälv inför matchen mot Nederländerna i bulgariska Plovdiv. Blir det en ny rysare och ny succé?

Åttondelsfinalen mot hemmanationen Bulgarien kan bli en ny tv-sportklassiker. Den hade det mesta av dramatik och lyckligt slut, med svenska ögon sett. Nu väntar Nederländerna i kvartsfinal för sensationslaget Sverige, som inte spelat EM på 38 år.

– Det känns pirrigt och förväntansfullt. Vi är revanschsugna. Vi mötte Nederländerna i gruppen och förlorade med 0–3. Det var sista matchen i gruppen och vi visste att vi var vidare oavsett om vi vann eller inte. De första två seten var bra, i det tredje förlorade vi större. Då bytte vi runt och alla fick spela. Vi var lite mentalt bortkopplade, säger Sofie Sjöberg, Kungälvsfostrad landslagstjej, till vardags i Örebro.

Vad förväntas av Nederländerna nu?

– De kommer att visa att de vill till semifinal. Det gäller att hänga på, vi kan ge dem en match. De ska inte tro att de kan promenera hem segern.

Vad måste klaffa för Sverige?

– Nederländerna är fysiska och stora, med bra anfallare och spikers. Vi måste komma in och vara redo i block och defense, samt försöka få ett bra servetryck så att vi kan hålla dem från nät.

I defensiven har du en nyckelroll som libero?

– Ja. De kommer köra olika kombinationer. Man måste hålla sig på tå och vara redo. Allt kan komma. Det har gått bra för mig, även om man alltid strävar efter att bli bättre. Nivån höjs och det går snabbare än i svenska ligan. Det tar en stund att komma in i det. Jag får godkänt, men kan alltid bli bättre.

Vad gör Sverige till ett bra lag?

– Vi har spelat utan press, har väldigt kul och en jäkligt bra laganda. Utan förväntningar kan man komma långt. Det är press på alla andra utom oss och vi kan spela väldigt fritt. Det har vi lyckats med.

Finns det fler outsiders kvar i turneringen?

–Jo, Frankrike, som är i kvartsfinal för första gången och slog ut Kroatien. Annars är det bara rutinerade nationer som är kvar.