Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klart för volleyboll-EM. Sverige med Sofie Sjöberg jublar.  Bild: CEV
Klart för volleyboll-EM. Sverige med Sofie Sjöberg jublar. Bild: CEV

Sofie Sjöberg har landat efter svenska kvalsuccén – klara för EM efter 38 års väntan

Volleybollandslaget med Kungälvstjejen Sofie Sjöberg som libero är klart för EM senare i sommar. Nu har de landat på svensk mark igen.

EM-kvalet blev en succé för Sverige och Sofie Sjöberg. Det blev fem segrar av sex möjliga, fast en 3–0-vinst kom på w.o. då Georgien hade drabbats av covid-19-fall i laget och fick stå över första omgången. När lagen möttes på riktigt vann Sverige med samma siffror.

– Det gick över förväntan Vi visste att vi hade en chans, men ingen hade drömt om att vi skulle gå ut som gruppsegrare. Det ger en fördel i EM. Vi är jättenöjda, säger Sofie Sjöberg.

Vad gör er till ett bra lag?

– Alla storstjärnor som Isabelle Haak och de andra som bidrar med stor internationell vana. För att ha varit samlade så kort tid spelade vi bra tillsammans.

Att som svenskt volleybollandslag på damsidan gå vidare till ett stort mästerskap, det är att beteckna som nutidshistoria. Det händer inte varje dag, år eller ens decennium.

– Det var 38 år sedan sist. Vi blev mottagna på flygplatsen av Svenska volleybollförbundets ordförande Lennart Neovius med blommor och fanfarer, berättar Sofie Sjöberg.

Det var bara i sista matchen mot Portugal som tjejerna gick på pumpen i kvalet, men då var Sverige redan gruppsegrare och klart för EM. Dessutom vilade storstjärnan Isabelle Haak.

– Det har varit en fantastiskt resa som startade i slutet av april i Ängelholm. Vi samlades en ganska stor grupp som minskades ned till den trupp som sedan spelade EM-kvalet. Det fanns inte så mycket tid att förbereda sig, och förutsättningarna var inte optimala på grund av pandemin, men tjejerna gjorde det fantastiskt och har utvecklats varje dag. I första matchen mot Ukraina fick vi ett viktigt kvitto var vi stod och jag tror vi överraskade alla. Dessutom var det viktigt att vi fick visa oss själva vad vi är kapabla till, säger förbundskaptenen Ettore Guidetti till volleyboll.se.

Sofie Sjöberg i landslagsdressen. Bild: Robert Boman
Sofie Sjöberg i landslagsdressen. Bild: Robert Boman

Hur är känslan inför EM?

– Det ska bli så häftigt. På torsdag vet vi vilken grupp vi hamnar i. Det ska bli spännande, tycker Sofie Sjöberg.

Någon dröm- eller mardrömsmotståndare?

– Nej. Jag är för dåligt insatt än så länge.

Slutspelet avgörs 18 augusti - 4 september och spelas i fyra länder; Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien.

I ledarstaben finns även Kungälvssonen Victor Alexandersson, som fystränare.