Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofie Sjöberg firar SM-bronset med Örebro volley. Nu väntar EM-kvar med landslaget. Bild: Privat
Sofie Sjöberg firar SM-bronset med Örebro volley. Nu väntar EM-kvar med landslaget. Bild: Privat

Sofie Sjöberg har chans på EM

På fredag inleds EM-kvalet i volleyboll. Sofie Sjöberg från Kungälv finns med i truppen.

Sofie Sjöberg kan blicka tillbaka på en bra och annorlunda säsong. I SM-slutspelet för knappt två veckor sedan förlorade hennes Örebro semifinalen mot blivande mästarna Hylte/Halmstad, men tog sedan revansch och knep ett SM-brons efter två raka segrar mot Gislaved.

– Det var en speciell säsong, som en enda lång försäsong när det inte var någon publik på matcherna. Och uppehåll för smittutbrott. Vi slutade trea i tabellen och tog sedan bronset. Det tycker jag är bra och vi är nöjda, säger Sofie Sjöberg.

Röglefärgat läger

Hon valdes dessutom till sitt lags mest värdefulla spelare i bronsmatchen. Den 27-åriga liberon Sjöberg har också varit bofast i landslaget nära på ett decennium. Det lär blir fler landskamper med ett stundande EM-kval.

– Vi var en bruttotrupp på 22, nu är vi 14 kvar, säger Sofie Sjöberg, som när KP når henne är på träningsläger i hockeyfinalisterna Rögles hemstad Ängelholm.

– Det märks. Det är gröna peruker och Rögle-tröjor överallt.

Då kan ni vara anonyma?

– Nja, inte när det kommer 14 tjejer som är över 1,90 …och så jag då. Fast jag är van, säger Sofie, kortast i laget.

På fredag startar EM-kvalet. Sverige möter Georgien, Ukraina och Portugal i dubbelmöten, först en omgång med matcher i Portugal och sedan returmatcher i Georgien veckan efter. Georgiska laget sitter dock i coronakarantän och missar första omgången. Georgierna tvingas därför lämna w.o. Troligtvis är laget tillbaka till andra omgången på sin hemmaplan.

Bra svensk upplaga

– Vi har ett fantastiskt bra lag med många stora internationella stjärnor. Självklart har vi en chans, men jag vet för lite om lagen vi ska möta. Vi får känna på dem i första kvalomgången för att se vilka vi har på andra sidan nätet.

Även barndomskamraten och tidigare Kungälvsbon Victor Alexandersson finns med på resan, som assisterande coach och fystränare.

Portugal har tuffa restriktioner mot covid-19 och bannlyser resenärer från högriskländer, däribland Sverige.

– Det var osäkert om vi skulle få åka dit, men landslagen är undantagna. Jag hade covid-19 förra året och i oktober hade jag fortfarande antikroppar. Och jag har testat mig negativt varje gång sedan dess, säger Sofie Sjöberg, som lär få testa sig flera gånger under kvalturneringen.

Konkurrerar med gymnasiekompisen

De var fyra liberos i bruttotruppen. Nu är det bara Sofie och Sollentunas Gabriella Lundvall kvar som ska ta jobbet på den positionen.

– Vi gick tillsammans på volleybollgymnasiet. Kul att det blev vi två, säger Sofie, som under säsongen även har varit extracoach för Kungälvs volleys unga lag via digital länk.

Hon lär också dyka upp fysiskt i sina gamla hemtrakter i sommar.

– Ja, absolut. Det finns inget hav i Örebro.

Så spelas EM-kvalet – matcherna sänds i SVT och SVT play:

Turnering 1 i Matosinhos, Portugal

7/5, 16.00: Georgien - Sverige

8/5, 15.00: Sverige - Ukraina

9/5, 18.00: Sverige - Portugal

Turnering 2 i Tbilisi, Georgien

14/5, 18.30: Sverige - Ukraina

15/5, 18.30: Georgien - Sverige

16/5, 18.30: Portugal - Sverige

De som tar de två första platserna i gruppen kvalar in till EM.

EM-slutspelet 2021 avgörs 15 augusti - 4 september och spelas i fyra länder; Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. 24 landslag gör upp om mästartiteln, varav tolv är direktkvalifcerade. Det gäller dels tidigare nämnda arrangörer, samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Genom EM-kvalet gör övriga landslag upp om de resterande tolv slutspelsplatserna