Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Skrällsegrar och bubbelbad – seglingarna tillbaka i Marstrand

Sandra Sandqvist hade inget team när hon fick ett wild card till Womens trophy i Marstrand. Två veckor senare styrde hon in segerbåten i hamn.
Fransmannen Jean Baptiste Bernaz gjorde också debut i Marstrand — och vann nya Match cup.

Skippern Sandra Sandqvist, fördäckets Lisa Gerkman – den snabbaste på fördäck, enligt Sandra – och teamet kunde kosta på sig att ta med segerbucklan och fira tillsammans på Strandverket. Det som började trögt för teamet byttes ut mot allt snabbare fart och när finalerna var över hade Sandra Sandqvist från Stockholm och KSSS vunnit Nordea Womens trophy före självaste team Anna Östling, som vunnit det mesta de senaste åren.

– Vi var underdogs under hela regattan. Det var jäkligt kul att sno vinsten. Vi fick en wild card-inbjudan för två veckor sedan. Nu är det strålande sol, blå himmel, fullt med folk – och vi levererar när det var som besvärligast, myser Sandra Sandqvist.

Hon fortsätter:

– Det finns en otrolig potential i teamet, men vi hade aldrig seglat tillsammans innan. Vi fick lära oss saker under racen. Med vår hela förmåga kunde vi lyfta oss och vara bäst när det gällde. Vi blev konstant bättre.

Konkurrenter blev kamrater

Lisa Gerkman och Sandra Sandqvist hade bara mött varandra som konkurrenter innan.

– En sådan här chans vill man inte missa, menar Lisa Gerkman.

– Lisa är en person man vill ha ombord, säger Sandra Sandqvist och de båda verkar trivas lika bra på land.

Det hade blåst hårt under förmiddagen. Skulle lagen få använda gennaker?

– Man avvaktade. Kunde vi få ha gennaker och träna? Nej. Till slut fick vi hissa den och det är mycket roligare med gennaker än utan, tycker Lisa Gerkman, Helsingfors bidrag till årets seglingar i Marstrand.

Sandra Sandqvist har varit i Marstrand några gånger tidigare.

– Jag har varit med som taktiker och även varit med i Seglingens mästare. Det är bekanta vatten. Med landslaget har vi alltid haft träningar här – i november. Sommaren är mycket skönare, tycker hon.

Teamet skvalpade sig fram och till slut var de en av finalbåtarna.

– Vi visste att det skulle vara tufft och först till två vinster. Vår strategi var att starta bäst, segla snabbt och inte kolla bakåt, säger Sandra Sandqvist.

– Keep it simple. Inga nya trix, menar Lisa Gerkman.

Det var ett segerrecept.

Clara Svensdotter från Stenungsund kallades in med kort varsel till Anna Östlings team. När det mesta lagt sig var hon ok med att bli tvåa.

– Det är lite blandat. Vi ville vinna allt, men det känns ändå bra. Jag är nöjd. Förutsättningarna var lite annorlunda med det här konceptet och inte vår huvudgren, det ska man ha med sig i bakhuvudet. Det har varit en bra vecka, även om det är lite snopet, tycker hon.

Ny erfarenhet för fransk Laserseglare

Det skulle bli dramatiskt även i herrarnas Childhood Match cup, även om det inte längre rörde sig om matchseglingar båt mot båt i salta dueller, utan istället race med gemensam start i sprintseglingar, där först i mål vann. Teamen sist i grund- och semifinalomgångarna föll bort, de svenska hoppen Nicklas Dackhammar, ofta med i toppskiktet i Marstrand, och OS-guldmedaljören och världsmästaren Max Salminen fick gå i land först av alla. I finalen var det fyra båtar kvar.

I finalen skulle det stå mellan australiensiske Göteborgaren Sam Gilmour, amerikanen Chris Poole, svenske Anton Dahlberg och fransmannen Jean Baptiste Bernaz. Och det blev team Bernaz som gick på knock direkt med två raka segrar. Där var årets Marstrandssegling snabbt avgjord.

– Idag började alla på noll poäng, vi mötte ledaren av regattan och visste att vi behövde två segrar. Det var lite stressigt, men vi lyckades stänga tävlingen och det känns fantastiskt, tycker Jean Baptiste Bernaz.

Veckan har inneburit nya erfarenheter.

– Det var första gången för mig i Marstrand. Vi har njutit av stället, det har varit trevligt att vara här. Det är ett klassiskt ställe för stora båtar har jag hört, men jag har mest seglat Laser. Veckan har varit bra, med perfekt vind, perfekt form och bra publik. Allting har varit annorlunda mot vad det brukar vara, säger Bernaz, som firade segern med både bubbel och bad.

Anton Dahlberg, med ett VM-guld och två EM-guld i 470 på meritlistan, var så nära och i gott flow när semifinalerna var avklarade. Han fick finna sig i att bli trea efter Bernaz och Sam Gilmour.

– I första finalracet fick vi inte fart på båten och kunde inte göra så mycket mot fransmännen. I andra racet hade vi det in på sista länsen, men lyckades inte riktigt växla farten i båten. Det rann oss ur händerna, säger Anton Dahlberg och summerar veckan i Marstrand:

– Friska vindar, fina förhållanden, tight racing och duktiga team. Vi har lyckats göra det svåra enkelt, det enkla elegant – men så är det det där sista, tycker Växjö-sonen Dahlberg, som nu tävlar för KSSS.

Han tävlar annars olympisk klass, men trivdes bra med upplägget i Marstrand.

– Sprint passar mig väl som tävlingsformat. Det är första gången på Match cup, men jag och alla ombord har seglat i Marstrand innan.

Slutställning Marstrand 2022

Nordea Womens trophy

1. Team Sandra Sandqvist (Sverige)

2. Tean Anna Östling (Sverige)

3. Team Renee Groeneveld (Nederländerna)

4. Team Johanna Bergqvist (Sverige)

Childhood Match cup

1. Team Jean Baptiste Bernaz (Frankrike)

2. Team Sam Gilmour (Australien)

3. Team Anton Dahlberg (Sverige)

4. Team Chris Poole (USA)

LÄS OCKSÅ: Nytt format hindrar inte Nicklas Dackhammar

LÄS OCKSÅ: Glädjebeskedet: Soligt väder hela helgen i Kungälv

LÄS OCKSÅ: Childhood Match Cup samlade både segelentusiaster och semesterfirare

LÄS OCKSÅ: Kungälvsmässan för 2022 ställs in och skjuts på framtiden

LÄS OCKSÅ: Östling och Robertson vann igen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.