Skakade seriesegraren – sedan åkte Ytterby IS ur

Ytterby IS herrar visade att de ville vinna och det stort. Det varade i en knapp halvlek. YIS åker ut ur division 3.

ANNONS

Ytterbys chans att få kvala var att ösa in mål mot klara seriesegraren Laholms FK, samtidigt som Vejby vann stort mot Kållered. Det var ett scenario som knappt inbitna Ytterby-supportrar trodde på, eftersom bara ett 40-tal hade tagit sig till Yttern för att se matchen. Men under knappa kvarten spelade Ytterby bländande fotboll som hör hemma i toppen av tabellen.

Victor Andersson, Sebastian Strömqvist och Noah Larsson fixade en 3–0-ledning för Ytterby, dessutom var det bud på fler mål. Då gick det som det brukar för lag utan flyt. Laholm hann reducera innan paus och samtidigt kom rapporterna från nordvästra Skåne att Kållered ledde. Laholm skärpte till sig i andra halvlek, det går bara att spekulera i vad som sagts i det omklädningsrummet under pausvilan, men det var nog mer svavelos än sockervadd.

Noah Larsson nätade igen

Laholm öste på med två snabba mål till innan Noah Larsson gjorde sitt andra mål och Ytterbys fjärde.

– Vi gick offensivt och då blir det mycket fram och tillbaks, säger Ytterbys tränare Anders Senften.

Ytterby ledde i fem minuter, innan nästa kvittering. YIS hade chansen att ta tillbaka ledningen igen, men Steffen Hjort Sörensens straff gick stenhårt utanför.

Och så kom målet, som var så signifikativt för hela Ytterbys säsong. Laholm avgjorde med ett segermål på övertid.

Ytterby skakade om seriesegraren rejält, men som oftast räckte det inte. Sedan vann även Kållered, så det hade inte hjälpt med tvåsiffrigt. Det blev bara två säsonger i division 3 den här sejouren. Förra årets topplag Ytterby får börja om i division 4. Aningen onödigt, för det finns en del kvalitet i laget.

– Vissa stunder har vi det. Det gäller att vi har den klassen lite oftare och lite mer. Vi har tagit för få poäng mot bottenlagen på de matcherna som vi tycker att vi borde ha fler poäng på, säger Anders Senften.

Ytterby har dragits med skadebekymmer i truppen under hela säsongen. Det blev inte bättre nu när bland andra Fabian Andersson var tvungen att kliva av redan på uppvärmningen.

– Några skador är otur och de som inte är det får vi sätta oss ner och reflektera över, vad som kan göras bättre, säger Ytterby-coachen.

– Vi har duktiga spelare, det finns väldigt mycket fotboll i många i laget. Och vi ser idag att vi har många bra ungdomar.

Senftens framtid oklar

YIS har matchat flera juniorer i A-laget senaste tiden. Juniorerna, som med sitt eget lag är på väg att ta klivet upp i en nationell serie, tog för sig som de inte gjort annat.

– Kul att se, det bådar gott för framtiden.

Apropå framtiden – följer du med laget ner i fyran?

– Det får vi se, det är inte något vi har bestämt ännu. Vi har inte pratat om det, säger Anders Senften.

Spelarna i Ytterby såg inte allt för nedstämda ut efter slutsignalen, trots degradering och sent förlustmål.

– Det är inte idag vi tappar detta, utan det är många matcher tidigare som vi har haft chansen. Vi gick för det idag med mycket offensivt och ledde med 3–0 – när det sedan inte det går vägen blir det lite Hawaiifotboll. Det är inte mycket jag reflekterar över den i här matchen, utan mer över tidigare matcher.

Fotboll

Division 3 sydvästra Götaland herr

Ytterby IS – Laholms FK 4–5 (3–1)

Mål: Noah Larsson 2, Victor Andersson, Sebastian Strömqvist.

Bra: Noah Larsson och att flera juniorer visade att de vill vara med.

LÄS MER:Ytterby-kaptenen om prekära läget: ”Haft många möten”

LÄS MER:Slaget om Kungälv ett ödesderby – Kongahälla kan sparka ur Ytterby

ANNONS