Meraf Bahta tog silver vid terräng-EM i Dublin.
Meraf Bahta tog silver vid terräng-EM i Dublin. Bild: DAVID FITZGERALD

Silver och lagbrons för Meraf Bahta i terräng-EM i Dublin

Meraf Bahta slår inte av på takten. I helgen blev hon tvåa i terräng-EM i Dublin och trea med svenska laget.

ANNONS

Det skulle bli en riktig Vinterstudio-duell i terräng–EM – en kamp mellan Sverige och Norge. Det var Meraf Bahta som drog upp tempot och ganska tidigt var det en tätklunga med fem löpare som drog med Bahta och landslagskollegan Samrawit Mengsteab, i ett mycket meriterat startfält. Efter 19 minuters löpning hade fyra löpare släppt, men en hade segat sig i kapp: norskan Karoline Bjerkeli Grövdal.

I den sista längre backen och tre minuter från mål tvingades Meraf Bahta släppa norskan, som sprang hem sitt första EM-guld. Meraf Bahta, som hakade på terrängsäsongen när hon kände en stegrande form under hösten, tog sitt andra silver i terräng-EM. Det förra kom 2017 och 2014 blev det brons.

ANNONS

LÄS MER:Meraf Bahta vann i Holland

LÄS MER:Meraf Bahta byter till Ullevi FK

– Det känns bra, jag är så lycklig.- Det var en tuff bana och jag sprang snabbt de första varven, så efter det blev det bitvis tufft. Men jag kände mig stark. Jag gillade banan, men jag känner att jag körde lite för hårt under de första varven. Men det kommer alltid fler chanser, säger Meraf Bahta till friidrott.se.

Meraf Bahtas silver, Samrawit Mengsteabs sjätteplats och Sara Christiansson på plats 30, gör att Sverige slutade trea i lagtävlingen, den första blågula lagmedaljen för seniorer någonsin på ett terräng-EM.

Nu kommer Meraf Bahta hemma några dagar, innan det bär i väg till Kenya för träningsläger i en dryg månad i hennes nya klubb Ullevis regi.

ANNONS