Emil Lennartsson blev målbäst i Kungälvs HK när de gröntröjade vann borta mot Lindesberg med 31–24.
Emil Lennartsson blev målbäst i Kungälvs HK när de gröntröjade vann borta mot Lindesberg med 31–24. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Seger men tuff match när Kungälv gick upp i delad serieledning

En på pappret säker seger med sju bollar mot handbollsallsvenskans nästjumbo men bakom 31–24 för Kungälvs HK borta mot Lindesberg döljer sig en match där laget tidvis fick slita för segern.

ANNONS

När huvudtränaren Pontus Ward Wiklund är upptagen av pågående VM i handboll för damer – härnäst Rumänien på måndag kväll – är det Kungälvs assisterande tränare Andreas Johansson som leder laget.

Det betyder inte att matchen mot Lindesberg var lättare än Sveriges uppgift.

– Det var en orolig match och en svår match på förhand. Det låter kanske konstigt med tanke på var de ligger i tabellen, säger Johansson.

– Men dels tycker jag att de har ett bättre manskap än vad tabellplaceringen visar dels har de fått tillbaka en jätteduktig vänsternia (Jesper Nilsson) som gjorde debut efter nästan ett års skadefrånvaro, säger han.

– Han ger ytterligare en dimension för dem. Därför kändes det nervöst innan. Det skulle kunna vara lätt att inte kunna komma upp i full nivå mot Lindesberg inför en ganska tom hall.

Inledde med 6–1...

Då kan det kanske vara mer lugnt att leda med 6–1 efter sju minuters spel.

– Det kändes att vi hade trampat gasen i botten, men sedan blev det ryckigt med utvisningar till höger och vänster med många avblåsningar, säger Johansson.

– Intensiteten går ju ner och det gynnar ju dem för de får återhämta sig lite och kommer tillbaka i matchen, säger han.

Ledning 13–12 i paus var siffror som, menar Johansson, ”borde ha varit en större ledning”.

– Det är ett svårt läge. Man ska försöka övertyga alla om att ”gnugga på” fast man inte har ryckt.

...som blev 15–17

Lindesberg fick en bättre start i andra halvlek och helt plötsligt var man i ledning med 17–15.

– Då står det och väger. Ska vi tro på det vi håller på med? Ska vi hitta på något annat? säger han.

– Men spelarna står upp för alla våra kärnvärden och vår spelidé.

Johansson tog aldrig någon timeout.

– I andra halvlek var vi ändå på gång även om vi låg under med två bollar. Vi fick några kontringar och då svängde momentum över till oss, säger han som inte heller ”ville ge Lindesberg en chans att prata ihop sig”.

Allsvenskan vänder

Bortafajten innebar också att serien nu vänder. Kommande lördag tar KHK emot Lindesberg.

Vågar du dig på en sammanfattning? Ni ligger tvåa i tabellen.

– Vi är så klart nöjda med att ligga på en delad förstaplats (med Amo) – vi ligger väl efter på målskillnad – och eftersom de var så starka trodde man inte att man skulle var i hasorna på dem, säger Johansson.

– Sedan har vi en del matcher som vi inte är nöjda med som Västerås borta. Där var vi inte ens i närheten av att vinna, säger han.

– Ska vi bibehålla en topplacering över hela säsongen vill det nog till att vi gör väldigt bra prestationer i de allra flesta matcherna.

Handboll

Allsvenskan herrar

Lindesberg-Kungälvs HK

24–31 (12–13)

Målskyttar KHK: Emil Lennartsson 6, Alexander Regen 5, Isak Hane 5, Adam Jöhnsson 5, Emil Bramming 2, Sebastian Wiik 2, Hannes Rybo 2, Simon Örtelind 2, Johannes Bergström och Henrik Rhåsson.

ANNONS