Sarah Edsberger persade i spontana comebacken

Långdistanslöparen Sarah Edsberger från Marstrand gjorde comeback i Finalloppet, hennes första tävling sedan i mars. Där slog hon till med nytt personligt rekord för just den banan.
– Nu kan det bara bli bättre, hoppas Sarah Edsberger.

ANNONS

Sarah Edsberger har kämpat mot skador i flera år. Det har fått henne att se på löparkarriären med viss cynism och en portion svart humor.

– Tydligen är det så jag jobbar. Jag springer några bra lopp på våren och ett bra på hösten. Sedan rehabar jag hela sommaren. Nu hoppas jag att kunna springa Sylvesterloppet innan jag blir skadad igen. Jag har fått byta approach: nu ska jag tävla så mycket jag kan innan jag blir skadad igen. Det konstiga är att jag blir bättre hela tiden, även fast jag skadad, säger Sarah Edsberger.

Snabbaste Finalloppet

Det bevisade hon inte minst i första tävlingen på åtta månader, Finalloppet i Skatås. Hon fick ett spontant infall att tävla igen och det gick riktigt bra.

ANNONS

– Jag gjorde personligt rekord med en minut på den banan, säger Sarah Edsberger, som klockades på 39,21 på 10 kilometer.

Det räckte till en andraplats, 13 sekunder efter Alingsås-löparen Julia Rosén.

– Jag klev upp på plats 2 på prispallen. De sa: ”du ska stå överst”. Jag svarade: ”nej, det ska jag inte alls, jag kom tvåa”. Men hon som vann var i en åldersgrupp under mig (F19). Det blev lite förvirrande. Jag vann min åldersgrupp (kvinnor). Fast att jag kom tvåa var mycket viktigare än att jag vann åldersklassen, tycker 33-åringen Edsberger, som nått upp till den åldern då långdistansare är som bäst.

Foten och benen höll, men hon drabbades i stället av andra, återkommande problem.

– Jag fick håll efter fyra kilometer …som vanligt. Det gjorde det svårt att pressa på slutet. Jag vet inte vad jag gör för fel. Jag får håll ibland på träning, men på tävling händer det ofta. Det hände i Norge 2018, det är surt när man har åkt för att tävla utomlands. Det kan vara ovanan, för att jag har varit mycket skadad.

Har snabbare tiden i kroppen

Utan håll är det inte omöjligt att Sarah Edsberger hade klivit högst upp på pallen i Finalloppet redan från början.

– En klubbkompis sprang jämte mig, han sa att hon framför var jättetrött. Stressad och trött. Jag viskade att jag hade håll och tog ett beslut att inte haka på. Jag var rädd för att få mer håll. Men de bakom var långt efter och jag ångrade det efteråt. Jag borde ha kört på, egentligen. Fast jag är otroligt nöjd med tiden.

Hon har varit på läger i Portugal, där bland annat simning ingick i träningsupplägget. Sarah Edsberger kom sedan hem till Marstrand 23 oktober.

– Jag springer inte så mycket nu, kör fyra-fem mil i veckan, annars är det mest cykel, stakmaskin och roddmaskin.

Efter Sylvesterloppet vid nyår är det tävlingsuppehåll till mars, då den riktiga säsongen börjar.

– Jag tror att jag har mycket snabbare tider i kroppen. Det gäller bara att visa det också.

LÄS MER:Varvet inställt: ”Helt rätt beslut”

LÄS MER:Skada tvingar Sarah till långt uppehåll

LÄS MER:Sarah Edsberger trea i Winter run efter spurt

ANNONS