Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/43

Så minns vi idrottsåret 2022

Jublande mästare och besvikelser, skratt och tårar. Idrottsåret i Kungälv innehöll hela skalan av känslor och prestationer.
Bild: Linus Olsson
Bild: Linus Olsson

Årets Skarpe nord

Inget bandyår utan Skarpe nord-debacle. I februari slutar två kompressorer att fungera och leveransen av en duglig isbana med dem. Det blir ett flera veckor långt spelstopp. KS bandy får flytta en match till Ale arena samma dag. IFK Kungälv torgför en önskan om att lämna sin älskade hatade hemmaborg – för gott. Jontefondsmatchen (bilden) gick i alla fall att genomföra i snöfallet och den samlade in 70 000 kronor till fonden.
Bild: Privat
Bild: Privat

Årets udda guld

Rugbyspelande roddaren Henrietta Högberg i Kungälvs RK blir världsmästare i inomhusrodd. Hon kvalificerade sig till VM på den näst bästa tiden. Från början var det tänkt att VM skulle ha avgjorts i Hamburg, men covid-19-spridningen satte stopp för det och deltagarna var i stället med via länk. Där är Henrietta starkast och snabbast i klassen 40-49 år.
Bild: Gert Holmer
Bild: Gert Holmer

Årets bandymästare

Surte/Kareby F17-tjejer upprepar bragden från pandemisäsongen 2020 och smäller till med en 3–1-seger över Villa Lidköping. Det är värt ett jubel som hörs från vintersoliga Studenternas i Uppsala till regniga västkusten.
Bild: SIMON ELIASSON
Bild: SIMON ELIASSON

Årets balanskonstnär

Linus Almthén kan hålla tungan rätt i mun och balansen. På platser där ingen normal människa skulle vilja ta sig fram krypande och klättrande, där tar Linus motorcykeln. Karebysonen i Ale TK tar SM-guld både inomhus och utomhus under 2022.
Bild: Michael Erichsen
Bild: Michael Erichsen

Årets kvalsmäll

Alexander Regen och Kungälvs HK drömmer nog mardrömmar om Andreas Palicka i Redbergslids mål. Efter en väl genomförd allsvensk serie blir det stopp i alla tre matcher i kvalet mot Handbollsligan, mycket på grund av RIK:s vintervärvning till vägg i mål, Europamästaren Palicka.
Bild: Niklas Ohlson
Bild: Niklas Ohlson

Årets elitlicens

Efter sju svåra år har nu IFK Kungälv papper på att man har en ekonomi värd en elitklubb, något som tidigare har gäckat alla i och med hjärta för IFK. Föreningen beviljas elitlicens för första gången sedan 2015. ”Det är fantastiskt skönt att veta att nu är allt det sportsliga värt något. Om vi går till kval eller elitserien så får vi gå upp” konstaterar en lättad ordförande Ola Dagliden.
Bild: Mats Althin
Bild: Mats Althin

Årets hisnande isdans

Det är alltid en hisnande upplevelse att se ett synkrolag visa upp sig och sitt program. Hur lyckas de med koreografin utan att köra i varandra eller få blindskär? I år föll i alla fall mycket på plats för Ytterby Kungälvs konståkare och ungdomslaget Team Harmony åkte hem ett SM-silver. För Kungälvsborna och YKK-fostrade Ella Rexius, Emma Gardtman och Katrin Asplund gick det ännu bättre. De vann SM-guld och åkte i VM med juniorlaget Team Seaside från Tjörn.
Bild: Oscar Malmlund
Bild: Oscar Malmlund

Årets fartökning

Julia Eliasson från Grokareby tänkte bromsa racingkarriären, efter flera år i Volvocupen. Då dök chansen upp att få köra drömbilen Mustang i SSK-serien klass 3C – som hon sedan vann. Inte nog med det. Segern gav eko och i slutet av säsongen ökades farten ännu en gång. Julia fick möjlighet att tävla i V8 Thunder car på klassiska Anderstorp.
Bild: Linus Olsson
Bild: Linus Olsson

Årets återkomst

Livet är någorlunda som vanligt igen efter covid-19-pandemin. I alla fall drar ungdomscuperna i gång igen, däribland Bohus cup, som arrangeras igen efter tre långa år. Här ses Ystads IF jubla i högan sky efter sin cupseger i Mimershallen.
Bild: Elias Åhlander
Bild: Elias Åhlander

(Fjol)Årets inflyttning

Martin Strömberg har bott i Kode sedan 2021. Där har Kungälvs kommun värvat in en seglare i världsklass. Han tar VM-guld i havskappsegling ihop med Anders Dahlsjö i samband med Gotland runt och blir senare vinnare i Marstrand i Seglingens mästare. Martin har också meriter från Volvo ocean race.
Bild: Niklas Ohlson
Bild: Niklas Ohlson

Årets still going strongest

Eivor Steen-Olsson från Kungälv OK vinner dubbla VM-guld i orientering i sin åldersklass. ”Vi leker bara i min ålder, jag har lekt bäst”, tycker 85-åringen. Hon vinner lång- och medeldistanserna i gropig och negativ terräng.
Bild: Robert Deaves
Bild: Robert Deaves

Årets arrangör

I augusti arrangeras VM i OK-jolle i Marstrand, för första gången sedan 1972. Då dominerade Marstrands-seglarna, nu får vi nöja oss med ett svenskt silver genom Niklas Edler (bilden). Seglingarna i sig är så lyckade att Svenska seglarförbundet utser Marstrands segelsällskap till Årets arrangör 2022.
Bild: Privat
Bild: Privat

Årets höjdarinsats

Engla Nilsson hade det lägsta personliga rekordet, men de starkaste nerverna. Hon vinner klart höjdhoppet vid FInnkampens ungdomstävling i Helsingfors. Engla stannar vid sitt personliga rekord 1,70.
Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Årets mästarmålvakt i fotboll

Ytterbybon Peter Abrahamsson är med och skriver ny svensk fotbollshistoria i november. BK Häcken-målvakten är en av nyckelspelarna när laget säkrar sitt första allsvenska guld någonsin.
Bild: Niklas Ohlson
Bild: Niklas Ohlson

Årets rivalmöte

Sällan har ett annandagsderby i bandy varit så efterlängtat som matchen mellan Surte BK och IFK Kungälv. Det var 15 år sedan sist och slaget om älven lockar 1 307 personer till Ale arena. Kungälv visar styrkan och vinner med 7–2.

LÄS OCKSÅ: Så minns vi idrottsåret 2021

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.