Kungälvs HK:s niometaer Hannes Rybo laddar mot HIF Karlskrona.
Kungälvs HK:s niometaer Hannes Rybo laddar mot HIF Karlskrona. Bild: Niklas Ohlson

Så gick det för Kungälvs HK i topp 4-jakten

Kungälv tar ett grepp om topp fyra-placeringarna. En stabil seger i en händelserik match mot HIF Karlskrona.

ANNONS
|

Kungälvs HK kom till mötet med en meriterande seger borta mot Tyresö, ett topp fyra-lag precis som KHK. HIF Karlskrona, iklädda reflexvästliknande dräkter, brukar vara ett topplag med handbollsligeambitioner, men har inlett säsongen som ett mittenlag.

Kungälv började bäst, tappade sedan till tre bollar upp. Då bytte David Larsson av mot Johan Bergström i mål. Och rutin mot talang var ett lyckat byte. Några räddningar ledde till bättre utdelning även framåt.

– Jag kände att jag fick träff direkt. De fick göra några målvaktsräddningar i början, det var skönt att vi kunde matcha och jämna ut det, tycker Johan Bergström.

ANNONS

Hannes Rybos och Simon Örtelinds niometerskrut hade legat på tork, det bidrog till pausledning med 16–14.

– Vi fick inte till det i början och kom inte in i positionerna som vi ville, men vi lär oss ju längre matchen går och kommer in i våra roller. Vi gör det riktigt bra helt enkelt, tycker Hannes Rybo, som kom ny från seriekonkurrenten Anderstorp inför den här säsongen.

Johan Bergström är beredd.
Johan Bergström är beredd. Bild: Niklas Ohlson

Johan Bergström fina målvaktsspel fortsatte i början av andra halvlek och nu hittade han en till kompis för kontringar. Emil Bramming klev in efter paus och löpte ifrån Blekingedefensiven flera gånger.

– Han riktigt duktig och snabb. Jag kollar dit varje gång, egentligen, säger Johan Bergström.

Kungälvs flyt fick sig en törn när Sebastian Wiik drog på sig rött kort. KHK fick spela fyra mot sex i två minuter och klarade det hyfsat utan att klappa ihop.

– Vi ska inte chansa, manade KHK-tränaren Pontus Ward Wiklund på sina killar.

Och Kungälv höll distansen. Gästerna försökte närma sig, men KHK såg till att det inte gick något vidare. Kungälvs vann till slut med 32–28, den andra raka segern efter en prestation som var klart bättre än tappet mot Skånela i förra hemmamatchen.

– Vi har vänt trenden. Vi pratade genom vad som inte gick tillräckligt bra, vi var inte med på banan, och ändrade lite småsaker. Och vi lovade oss att inte hamna där igen. Det känns mycket bättre och som att alla gubbarna i laget är på banan och gör sitt bästa. Vi håller oss till vår plan hela matchen. Tror på det vi gör. Det tror jag är nyckeln till att vi vinner idag, menar Hannes Rybo.

En annan nyckel var Johan Bergströms målvaktsspel.

– Jag är fortfarande andremålvakt, men jag jobbar mig in i det. Det har varit lite småjobbigt med matcher och nervositet, men progressivt blir det bättre. Den här gör att jag boostar inför kommande matcher, säger KHK-målvakten.

Handboll

Herrallsvenskan

Kungälvs HK – HIF Karlskrona 32–28 (16–14)

Mål: Simon Örtelind 6, Hannes Rybo 6, Adam Jöhnsson 5, Emil Bramming 4, Henrik Rhåsson 3, Jonathan Wikman 2, Emil Lennartsson 2, Isak Hahne 2, Sebastian Wiik 2.

Publik: 200

Bra: Niometerslinan med Simon Örtelind, Hannes Rybo, Adam Jöhnsson, Henrik Rhåsson och – så länge han fick vara med – Sebastian Wiik var ett ständigt hot. Johan Bergström var skicklig i mål.

ANNONS