Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alex Jacobson och lirar Ytterby inför begränsad publik. Bild: Linus Olsson
Alex Jacobson och lirar Ytterby inför begränsad publik. Bild: Linus Olsson

Så gör Ytterby IS när publiken släpps in

Ytterby IS får släppa in publik i premiärderbyt mot IK Kongahälla nästa vecka. Och det blir spel på sidoplanen Ytterns konstgräs.

1 juni lättar regeringen och Folkhälsomyndigheten på coronarestriktionerna. Fotbollen och annan idrott på lägre nivå än eliten får komma igång, klart efterlängtat och cirka två månader efter den tänkta seriestarten i fotboll.

Då kan också en begränsad publik släppas i på arenorna och de mindre idrottsplatserna. Just det senare kanske blir en knivigare uppgift för klubbarna, som inte har samma läktarutrymmen att sprida ut sin publik på, å andra sidan har de inte heller lika mycket folk som vill in.

Ståplatser på Yttern

Varje besökare ska ta fem kvadratmeter i anspråk. Sedan är det upp till varje förening att räkna ur hur många arenan kan ta in. Det blir tillåtet med 500 i publiken med sittplatser. Det är inte aktuellt på Yttern. Ytterby IS väljer ståplatsalternativet med max 100 personer när Kongahälla kommer på besök. Det blir viktigt för arrangörsklubben att kunna göra en coronasäker match.

Sten Åkerström, ordförande i Ytterby IS. Bild: Niklas Ohlson
Sten Åkerström, ordförande i Ytterby IS. Bild: Niklas Ohlson

– Vi behöver förhålla oss till restriktionerna med 100 personer som vi kommer släppa in runt planen. Vi har valt att lägga matchen på konstgräset. Publiken får vi fördela ut. Det finns ytor runt planen. Vi får hantera det både på ena kortsidan och på långsidorna. Vi kommer att ha matchvärdar som ska se till att det funkar, säger Sten Åkerström, ordförande i Ytterby IS.

Kunde blivit storpublik

Ytterby och Kongahälla är Kungälvs storklubbar i fotboll. Lagen har däremot inte mötts på många år. Senast var 2008. Sedan dess har de bara mötts i hissen på väg upp och ner mellan divisionerna. I den bästa av världar och utan pandemibekymmer hade det kunnat vara den första riktigt stora publikmagneten på länge. Nu blir det inte så.

– Det är som det är. Vi får bara ta det. Det viktigaste och roligaste är att vi får börja spela fotboll och matcher igen. Det är en positiv sak att det kommer igång, tycker Sten Åkerström.

Matchen är premiär i division 3 mellersta Götaland herr och spelas 4 juni. Det är också Ytterbys första match på den här nivån på fem år, efter spel i fyran och femman.