Charlie Wohlfarth och Wiggo Kvarnryd i tävling i bagfighting på Kungälvs Kyokushin karate.
Charlie Wohlfarth och Wiggo Kvarnryd i tävling i bagfighting på Kungälvs Kyokushin karate. Bild: Niklas Ohlson

Säckduell – ett nytt sätt att tävla i karate

Fullkontaktskarate och covid-restriktioner är ingen lyckad kombination, särskilt inte när det kommer till tävling. Då tog Kungälv kyokushin karate fram en helt ny tävlingsform – bagfighting i duellform.

ANNONS

Det var Kungälv kyokushin karates elitfighter och tränare Moa Jensen som kläckte idén när klubbens utövare inte kunde fightas i skarpt läge. Lösningen blev att två fighters går upp i duell mot varandra, men där de slår och sparkar mot varsin säck under en viss tid. Tre domare dömer och ett majoritetsbeslut avgör vem som är bäst.

Samma bedömning som i fight

– Vi bedömer tekniken, kraften och uthålligheten. Fighting spirit. Samma saker som vi tittar på i en riktig fighting-tävling. Det är risktfritt för smittspridning. Det här är något vi vill fortsätta med och göra till något större. Vi har fått positiv feedback från andra klubbledare som tycker att det är en bra idé. Nästa gång hoppas vi kunna arrangera en nationell tävling med inbjudna klubbar från Sverige, säger Mikael Andersson, shihan, grundare och drivande ledare Kungälv kyokyshin karate.

ANNONS
Shihan Mikael Andersson mitt i tävlingspulsen.
Shihan Mikael Andersson mitt i tävlingspulsen. Bild: Niklas Ohlson

Vid premiären i dojon vid simbadet hade klubben lockat runt 75 deltagare i grupper på max åtta tävlande åt gången, från sju år och upp till seniorer.

– Grejen är att alla kan vara med. En tävlingsprestation mot en motståndare kan vara jobbigt, men här är det bara du själv och säcken. Ett bra steg till att vilja och våga. Vi har även bagfighting som koncept, för de som inte tränar karate utan bara är motionärer i bagfighting, säger Mikael Andersson.

Till vardags är det oftast de äldre som använder säck i sin träning.

– Barnen har det inte så mycket, men de vänjer sig snabbt.

Inez Nordin tar en fight med säcken.
Inez Nordin tar en fight med säcken. Bild: Niklas Ohlson

Inez Elsa Nordin från Ytterby har en färsk bronsmedalj runt halsen. Hon är sju år och har tränat i ett par år. Detta är hennes första tävling, sånär som en tävling i teknikgrenen kata.

Brons-Inez nöjd

– Först ropar de in oss att gå till ingången. Sedan får vi gå till aka eller shiro (de två olika säckarna kallas så) och sparka och slå smycket man kunde på en säck. Jag vann matchen om tredje pris, berättar Inez Elsa Nordin om sin insats och hur tävlingen går till.

Vad är roligast, tävling eller träning?

– Tävling! tycker Inez.

Charlie Wohlfarth en av de skickligaste ungdomarna.
Charlie Wohlfarth en av de skickligaste ungdomarna. Bild: Niklas Ohlson

Tioåringarna Charlie Wohlfarth och Wiggo Kvarnryd gick en tuff match där den några år mer erfarne Charlie vann domarnas röster.

– Det var roligt och spännande med folk som kollade, det blev mycket press. Fast det var ändå bara att slå tills det var färdigt, tycker Charlie Wohlfarth.

Wiggo Kvarnryd kände samma sak.

– Det var roligt, men pirrigt med folk som tittade, säger han.

Har ni testat den här formen innan?

– Vi har tränat på det en gång, säger de.

Wiggo Kvarnryd med tungan rätt i mun.
Wiggo Kvarnryd med tungan rätt i mun. Bild: Niklas Ohlson

Kungälv kyokushin karate flyttade in i de nya lokalerna för ett drygt år sedan, ungefär samtidigt som coronapandemin tog fart på allvar i Sverige. Sedan dess har klubben anpassat verksamheten efter det som gällt för tiden och fått hitta andra lösningar. Ibland har de varit utomhus, med sedan en tag funkar det inomhus enligt gällande restriktioner.

30 procent har tagit paus

– Vi kan max vara 24 deltagare per pass. Det är en deltagare per tio kvadratmeter. Är det större grupper får hälften köra ute. Våra barn och ungdomar har hållit igång ganska väl. Vi har tappat 30 procent av våra deltagare och det är nästan bara vuxna. De är oroliga för smittorisken, men har för avsikt att komma tillbaka senare, säger Mikael Andersson.

Det är på tävlingssidan som pandemins påverkan har märkts allra mest. Till exempel har Kungälv kyokushin karate inte kunnat genomföra sin egen Okawa cup, vare sig i höstas eller på reservtiden senare under vintern. Men i det fallet fick klubben statligt ekonomiskt stöd för en del av de uteblivna intäkterna.

LÄS MER:Så fördelas coronastödet till Kungälvsidrotten

– Tävlingsgrupper med ungdomar tappar en del motivation när de inte får tävla. Det var en anledning till att vi drog igång det här, då får de ett tävlingsmoment som gör att de vill träna vidare. Vi hoppas att det ska återgå till det lite mer normala senare, säger Mikael Andersson.

ANNONS