Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IFK-anfallaren Anton Ysing har gjort många mål – och genomgått tre ryggoperationer. Bild: Linus Olsson
IFK-anfallaren Anton Ysing har gjort många mål – och genomgått tre ryggoperationer. Bild: Linus Olsson

Ryggen stoppar IFK-Ysing – blir tränare för farmarlaget

IFK Kungälvs anfallare Anton Ysing pausar karriären på grund av återkommande ryggproblem. I stället blir han tränare för farmarlaget Kungälv bandy.
– Jag har opererat ryggen tre gånger det senaste året, säger Anton Ysing.

Anton Ysing fick problem med ryggen i slutet av säsongen 2019/20. Vid en läkarundersökning konstaterades att den målfarlige anfallaren hade drabbats av diskbråck.

– Jag opererades inför sommaren 2020 och det funkade. Jag lirade några matcher i vintras, men klev sedan åt sidan på grund av pandemin. Jag tränade på egen hand och fick ont igen, opererades i mars och det höll i två månader. Jag opererades igen för två veckor sedan, berättar Anton Ysing.

Lyssnar till kroppen

Han fyller 25 år senare i sommar, men har fått rådet att leva som en 60-åring en tid framöver. Om och när han kan spela bandy igen är oklart och det är så Anton Ysing vill ha det. Han vill slippa deadlines för en eventuell comeback.

– Det är inte klart vad som händer med mig. Jag ville inte ha ett datum då jag ska vara tillbaka. Men jag har inte stängt dörren för spel nästa år. Fast det beror på vad kroppen säger och jag vill inte bli stelopererad, förklarar han.

197 centimeter Ysing har slagits av tanken att hans längd kan ha orsakat problemen med ryggen. De flesta andra bandyspelare är ett huvud kortare än honom. Men eftersom han är så vältränad, så ska inte längden haft någon betydelse, enligt läkarna.

Anton Ysing gjorde 16 mål under säsongen 2019/20. Bild: Linus Olsson
Anton Ysing gjorde 16 mål under säsongen 2019/20. Bild: Linus Olsson

Skadan kom samtidigt som Anton Ysing hade spelat till sig en offensiv nyckelroll i laget, där han ofta levererade poäng. Det bevisade han säsongen 2019/20 och fortsatte så i de fåtal matcherna han spelade i vintras.

Livet efter bandyn i vägskålen

– Det är jäkligt surt att tvingas kliva åt sidan när jag hade något bra på gång. Men jag har värderat det och det finns ett liv efter bandyn. Funkar det bra och jag kan spela, så har jag missat två år. Det blir mycket att ta i kapp.

Anton Ysing släpper inte bandyn, utan får en viktig roll inom föreningen. Henrik Carlsson har lyfts upp som ny sportansvarig och assisterande tränare i A-laget. Nu fyller Anton Ysing upp hans tidigare plats som tränare för farmarlaget Kungälv bandy i division 1, som i år slås ihop till en träningsgrupp med P17- och P19-lagen.

– Jag tycker att det här ska bli kul att kunna bidra på ett annat sätt och dela med sig. Det kommer att bli en utmaning. Jag ska försöka hjälpa till med att förbereda dem för A-lagsspel och ge dem bra förutsättningar för att gå vidare. Alla där är inte så insatta i seniorbandy och det är ett steg som måste tas om man ska hamna i A-laget. Jag är glad att ha hittat något jag kan göra i stället.

Sugna spelare

Han får coacha ett lag där flera spelare inte har fått spela bandy på ett år.

– Det gör dem mer sugna och behöver inte vara en nackdel. Jag tror att de är hungrigare på att spela.

Anton Ysing åker ifrån Boltics backlinje. Bild: Linus Olsson
Anton Ysing åker ifrån Boltics backlinje. Bild: Linus Olsson

Anton Ysings ledarerfarenhet sträcker sig till att ha varit tränare för yngre barn vid sommarbandyn i Lidköping. I Kungälv bandy ska han arbeta ihop med hårdföre tidigare IFK-backen Janne Pedersen och långvarige ledaren Freddie Hansson, plus att han kan bolla tankar med Henrik Carlsson, som han tidigare haft som tränare.

– Jag känner stöd från dem. Det är en trygghet med folk som känner grabbarna sedan innan och vet var de trivs bäst. Jag försöker vara så ärlig och hjälpsam som möjligt. Det här är en tuff utmaning som jag tar emot med öppna armar.