Robert Tartagni lämnade tidigare i år uppdraget som huvudtränare för Ytterby IS. Han fortsätter sin tränarkarriär på en plats som är närmare hans hem: Stenungsunds IF:s herrlag.
Robert Tartagni lämnade tidigare i år uppdraget som huvudtränare för Ytterby IS. Han fortsätter sin tränarkarriär på en plats som är närmare hans hem: Stenungsunds IF:s herrlag. Bild: Niklas Ohlson

Robert Tartagnis nya tränarjobb - fortsätter i Stenungsunds IF

Den tidigare Ytterby-tränaren Robert Tartagni är klar som huvudtränare för Stenungsunds IF. Ungefär samtidigt byter han också arbetsplats.

ANNONS
|

Måndagen den 3 januari börjar den 41-årige Robert Tartagni sitt nya jobb på Transportrådgivarna. Samma dag fast på kvällen sker – antagligen – den första träningen på försäsongen 2022 som ny huvudtränare för Stenungsunds IF.

Känslan av att på detta sätt vara eftersökt skapar energi efter att under en längre tid ha gett precis allt.

– Efter den sista omgången (med Ytterby IS) var jag väldigt trött, men nu börjar jag känna att det kliar i kroppen igen, säger Tartagni.

Pratat med flera klubbar

Vägen för att något ska börja inleds med att något annat måste upphöra, i Roberts fall uppdraget som huvudtränare för Ytterby.

ANNONS

– Jag ville att den här säsongen skulle ta slut först, men hade tidigt en dialog med Ytterby om att jag inte skulle vara kvar efter 2021, säger han.

– Jag tyckte – och tycker – att det var rätt beslut att lämna. Jag hade gjort bra saker under fyra år. Men samtidigt står man där och tänker ”jag trivdes rätt bra – vart ska jag ta vägen nu?”

Robert har haft sittningar med flera föreningar, däribland klubbar i division 2 men också lag från lägre divisioner.

– Men jag har varit tydlig med att min ambition hela tiden har varit förbundsnivå eftersom jag väldigt gärna vill gå Uefa A-utbildningen som är nästa steg i min trappa utbildningsmässigt sett.

Det betydde division 2 eller 3. Då föll valet till slut på Stenungsunds IF som ändå var något av Roberts förstaval.

Från femman till trean

Efter att för några år sedan ha varit assisterande i Orustklubben Stala IF till nyblivne Konghälla-tränaren Stefan Vennström ville Tartagni testa sina egna vingar. Ytterby IS gav inför säsongen 2018 honom möjligheten att pröva flygförmågan.

Robert Tartagni ledde hösten 2020 via kval sin dåvarande klubb Ytterby IS till division 3. På natten innan den avgörande kvalmatchen kunde han inte sova.
Robert Tartagni ledde hösten 2020 via kval sin dåvarande klubb Ytterby IS till division 3. På natten innan den avgörande kvalmatchen kunde han inte sova. Bild: Linus Olsson

– Just då var det lite läskigt. Nu känns det som bland de bättre besluten som jag tagit, säger han.

– De hade precis trillat ner i femman. Första månaden hade jag sju gubbar på träningen, ha ha!

Robert har tagit YIS uppåt i seriesystemet till att under 2021 som nykomling bli trea i division 3 mellersta Götaland.

Kickstarta säsongen

Hans koppling till Sif – förutom att hustrun Ulrika har spelat och tränat med klubbens damlag och att familjen är bosatt i Stenungsund – är att han följt laget på lite håll och det under flera år. Robert har ännu inte hunnit träffa laget.

– Vi har inte satt ett datum för det ännu. Det blir ju lite moment 22: alla vill veta vem som är ny tränare innan man själv kritar på kontrakt. Nu handlar det om att fastställa en trupp så snabbt som det går och försöka få in ett tillfälle för en träning, säger Tartagni.

– Både jag och spelarna, misstänker jag, ”lider” av sviterna från den långa säsong som vi haft. Samtidigt kan vi inte vänta. Vi behöver kicktstarta igång så att de vet vad de kan få ut av mig och jag kunna förklara vad jag vill ha ut av spelarna, säger han.

– Det ska bli otroligt spännande att se hur snabbt de kan ta till sig den fotboll jag vill att vi ska spela. Därför är jag är glad över att Sif ville skriva ett längre avtal med mig.

Din företrädare i Sif – Jonathan Fhager Karlsson – hade spelarlicens för att eventuellt hoppa in i matcher om det skulle behövas vilket ju också skedde vid några få tillfällen. Hur tänker du göra?

– Nej, herregud – det kommer ni att slippa, ha ha! Jonathan är dessutom en betydligt bättre fotbollsspelare än vad jag är.

ANNONS