Trots att Maria Larsson till höger vann SM-guld fick hon inte delta i uttagningen till Special Olympics i Berlin 2023. Mathilda Persson till vänster vann silver vid samma tävling. Nu kovänder Svenska Ridsportförbundet och ger Maria en plats.
Trots att Maria Larsson till höger vann SM-guld fick hon inte delta i uttagningen till Special Olympics i Berlin 2023. Mathilda Persson till vänster vann silver vid samma tävling. Nu kovänder Svenska Ridsportförbundet och ger Maria en plats. Bild: Linda Persson

Ridsportförbundet kovänder – Maria får plats i Special Olympics i Berlin 2023

Trots SM-guld och högst poäng stoppades para-ryttaren Maria Larsson från Kareby från att delta i uttagningen till Special Olympics i Berlin. En miss från Svenska Ridsportförbundet gjorde att hon ströks från uttagningen. Men nu gör förbundet en kovändning.

ANNONS
|

Maria och hennes mamma Gabriella Lindblad fick det glädjande beskedet under torsdagsförmiddagen.

– Ridsportförbundet har i samarbete med Special Olympics-kommittén fått loss en plats till, så att Maria får åka med till Berlin, säger Gabriella.

Hur regerade Maria på beskedet?

– Hon blev glad och tycker att det ska bli spännande. Hon har ju ett funktionshinder och har kanske inte riktigt förstått innebörden av det första beskedet, säger Gabriella.

– Det är klart att hon tidigare var besviken. Hon åkte ner till Malmö för att tävla om en plats i Berlin. Det klart att vi har blivit lurade och det förstår hon ju.

ANNONS

Tävlingar i Malmö

I början av sommaren deltog Maria Larsson och Mathilda Person från Spekeröds RK i dressyrtävlingen Nationella spelen för profil 39-ryttare i Malmö. Det var SM men samtidigt också uttagning för pararyttare till Special Olympics.

Maria Larsson har en funktionsvariation i form av en NPF-diagnos. Tillsammans med klubbkamraten Mathilda Persson ville de båda pararyttarna tävla på egna hästar i Skåne.

Båda ryttarnas föräldrar ville av förbundet få klart besked om att ryttarna kunde delta med egna hästar.

”På internationell nivå får man inte rida på sin egna häst, men vi fick besked från Svenska Ridsportförbundet via sms att det kunde man göra vid uttagningen i Sverige. Maria Larsson satsade allt för att kunna delta i uttagningen”, berättade Linda Persson, ansvarig för para- och profil 39 på Spekeröds Ridklubb, tidigare i veckan.

Tävla på egen häst

Maria fick högst poäng i dressyren i sin klass och vann SM-guld men fick ändå inte delta i kvalet. Beskedet från förbundet då var att man inte fick rida på egen häst. Förbundet har hänvisat till information i en arrangörsguide.

– Lindas mamma och jag har haft kontakt med ridsportförbundet och stämt av inför tävlingarna att det ska gå att kvala på egen häst. Annars hade vi anmält till att även tävla på lånad häst om vi hade vetat det, säger Gabriella som tillfogar att ”det var ett fantastiskt arrangemang i Malmö”.

– Men förbundet har varit otydliga i sin information liksom Special Olympics som inte gått ut med rätt information från början.

Special Olympics avgörs i Berlin den 17-25 juni 2023, det vill säga veckan innan midsommar.

– Där får hon inte tävla på egen häst utan det blir på lånad häst som alla de andra gör. Då har vi vintern på oss och Maria är van vid att rida på andra hästar. Det är absolut inga problem, säger Gabriella.

LÄS MER:Ryttartalangen nöjd med tiondeplats i SM

LÄS MER:Herkules – en av Sveriges största hästar

LÄS MER:Oscar Löfdahl siktar på VM i udda hästsporten

ANNONS