Meraf Bahta klararde OS-kvalgränsen på 10 000 meter.
Meraf Bahta klararde OS-kvalgränsen på 10 000 meter. Bild: Thomas Windestam DECA Text&Bild

Rekordlopp av Meraf Bahta i jakt på OS

Meraf Bahta slog nytt svenskt rekord på 10 000 meter på ett kylslaget Stockholms stadion.
– Äntligen är jag tillbaka i min rätta form, säger Meraf Bahta.

ANNONS

Loppet ”25 Laps To Tokyo” var skräddarsytt för att Kode-löparen Meraf Bahta och hennes kollega Sarah Lahti från Hässelby skulle ta sig under OS-kvalgränsen på 31,25 på 10 000 meter.

Det gjorde hon med besked. Och inte bara det. Meraf Bahta tog också tillfället i akt att putsa sitt eget svenska rekord på 31,13 med fem sekunder.

I mål klockades hon in på 31,08 efter en fin spurt, slagen av sex kenyanska topplöpare. Sarah Lahti tog sig i mål som elva på 31.11.

Meraf Bahta var nöjd med loppet, men var lite besviken över att hon inte hängde på kenyanskorna.

– Jag känner några av dem och de är inte snabbare än mig på träningarna. Jag har snabbhet och uthållighet. Jag vet inte varför jag släppte. Jag hängde med i sex kilometer, var inte trött, utan lätt i kroppen, men det var svinkallt i Stockholm. Annars hade det varit annorlunda. Jag hade tänkt att springa under 31 minuter, det hade kanske gått med mer värme, säger Meraf Bahta.

Nu har Meraf Bahta gjort sitt för att komma till OS i Tokyo, men om det innebär en biljett dit återstår att se. I slutändan är det trots allt Svenska olympiska kommittén som tar ut OS-truppen, som har som kriterium att deltagarna ska ha en rimlig chans att nå topp åtta på OS.

– Jag är jättenöjd med att ha tagit kvalgränsen direkt. Nu kan jag tänka på annat, säger Meraf Bahta

Både Bahta och Lahtis tider står sig i internationell konkurrens.

– Det gör de verkligen. Vi har tuffa nomineringsgränser och vi har gjort så för att det ska vara en gräns som gör att man har chans att komma topp åtta på mästerskap, säger förbundskaptenen Karin Torneklint till Aftonbladet

ANNONS