Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rally-Robert Johansson i full fart. Bild: JONAS LINDGREN
Rally-Robert Johansson i full fart. Bild: JONAS LINDGREN

Rally-Robert hoppas på bättre fart efter 1 juni

Rallyföraren Robert Johansson i Kungälv kör på tomgång just nu.
– Det är svårt att arrangera tävlingar med restriktionerna. Det finns inga tävlingar, säger han.

Robert Johansson blev pappa för ett drygt år sedan och hade tänkt att trappa ner tävlandet under ett år. Det fick han hjälp med på ett påtagligt sätt under pandemin. Och det håller i sig.

– Jag är fortfarande i en melankoliperiod. Corona finns i högsta grad hos oss. Men 1 juni öppnas det upp för andra sporter, vi får se hur det påverkar rallytävlingar, säger Robert Johansson.

Om det blir tävling i år blir Robert Johansson så här glad. Bild: Privat
Om det blir tävling i år blir Robert Johansson så här glad. Bild: Privat

Han hoppas att det kan komma igång med tävlingar.

– Det är mycket ideellt arbete hos motorklubbarna, med många äldre människor som är drivna. De har inte kunnat samlas för arrangera möten. Man är orolig för framtiden, om folk kommer att sluta upp igen. Det vet man inte. Jag håller tummarna för att det börjar lätta. Jag har gett upp hoppet om det här året. Flera cuper är inställda och flyttade. Jag är inställd på att köra nästa år.

Tränar på folkracebana

I helgen var han i alla fall på Fagerfjälls motorbana på Tjörn och tränade.

– Vi körde två träningar. Det var kul och givande, men det ger inte något tävlingsmoment. Det var mest för att hålla igång och umgås. Det regnade mycket, vi sladdade en del. Det är en konst att köra i regn och lera. På vanlig väg kan det vara riktigt lurigt med vattenplaning på lera.

Att köra träningspass i rally utanför banorna är inte det lättaste.

– Då måste vi spärras av en väg. För riktigt bra träning får du ha en vägsträcka på ett antal kilometer. Det blir mest stängda folkracebanor för att testa bilen och känna av att den är ok. Men det ger inte den träning man behöver.

Träningen sker oftast i samband med tävlingar. Där slipas konditionen hos både bil och förare, samt timingen och känslan i hög fart.

– Den kommer man inte får på 100 meter …

Besvikelse och motorkrångel 2019

Robert Johansson var tidigare en dominant i den västsvenska serien Mega rally cup. Det gjorde att han satsade på Svenska rallycupen 2019, ett snäpp högre upp med tuffare motstånd.

– Det var en besvikelse den satsningen. Motorn gick sönder. Det var lärorikt, men det spelar ingen roll hur bra förberedd man är om inte materialet finns. Många bitar måste falla på plats. Jag kände frustration, som att någon håller ett snöre om en och man inte kommer framåt. Leif (Johansson, pappa och mekaniker) fick kämpa. Nu är tanken att vi har fått rätsida på det. Vi testar och jag är fortfarande nyfiken.