Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Äntligen satt den. Mikael Ekendahl fick jubla efter att stuckit hål på Stingers. Bild: Linus Olsson
Äntligen satt den. Mikael Ekendahl fick jubla efter att stuckit hål på Stingers. Bild: Linus Olsson

Publiken tillbaka i Oasen – fick se en tät derbyfight

Slut med tomma läktare och avbrutna serier. Kungälv hockey fick äntligen möta sin publik utan restriktioner. Och de går inte att få en bättre publikmagnet än ett derby mot Stenungsund Stingers.
– Kul att spela inför fulla läktare som kan hjälpa oss. Det betyder oerhört mycket efter en och en halv säsong i pandemin med tomma läktare, säger Filip Lundgren, assisterande tränare i Kungälv hockey.

Kungälv hade ett klart övertag i första perioden. Men det ringde aldrig i målklockan, utan small mest i sargen och plexiglaset. I slutet av första och i början av andra perioden tog Stenungsund över, men det berodde mest på att KIK hade spelare i utvisningsbåset i sex minuter.

– Vi startar väldigt bra och kommer ut rätt, vi dominerar spelet fem mot fem. De skapar inte något på oss alls. Sedan drar vi på oss lite onödiga utvisningar och lägger för mycket fokus på domaren, tycker Filip Lundgren.

Ändå var det Kungälv som skapade det vassaste framåt, som ribbskottet från Douglas Edhage i numerärt underläge. När KIK väl var fulltaligt skapade de konstant tryck igen. Erik Tönder hade ett jätteläge, närmare än så går inte att komma. Till slut var det Mikael Ekendahl som hittade rätt till 1–0.

– Lite turligt. Det var en retur, säger målskytten ödmjukt.

Men snart var dags för KIK att ta sig igenom fyra minuters boxplay igen.

Mikael Ekendahl fortsätter:

– Vi är väldigt starka fem mot fem, men sedan blev det många tvåor och även fyror. Vi fick spela boxplay ett tag gjorde att vi kom ner deras tempo. Vi är så pass bra tränade, så det är inga problem så, men klart att det tar på krafterna, menar han.

Sedan var det Sebastian Marcussons tur att dunka pucken i ribban. 1–0 i andra pausvilan kunde ha varit 2–0, 3–0 eller 4–0.

– Stundtals faller vi in i deras spel, det blir lite hafsigt i egen zon. Men på det stora hela är det bra, menar Mikael Ekendahl.

När Kungälv drog på sig ännu en utvisning i början av tredje perioden – för vilken gång i ordningen var oklart, de flesta hade tappat räkningen vid det här laget – kunde Stingers Love Norberg kvittera. En viss irritation kunde höras från KIK-folk på de välfyllda läktarna över domarens bedömningar.

– Vi får jobba i uppförsbacke och har en grym boxplay som reder ut det. Och vi har en bra målvakt i Hannes Ratkovic Berntsson som håller oss kvar i matchen. Vi har bra karaktär i tredje och går ut och verkligen vill vinna. Vi är kyliga och väntar på våra lägen och till slut faller det rätt, säger KIK-coachen.

Kungälv malde på och trägen vinner. Oliver Gabay sköt först en gång på en block och sedan en gång till. Då kunde inte ens duktige Harald Vedin-Sjöström i Stenungsunds mål stå emot längre. 2–1 till KIK med knappt två minuter kvar. Men inget hockeyderby utan en rejäl fight. KIK:s Oliver Marcusson och Stingers Daniel Berggren rök ihop ordentligt och bägge fick matchstraff.

Oavgjort i fighten Daniel Berggren vs. Oliver Marcusson. Både fick svalka av känslorna i omklädningsrummet. Bild: Linus Olsson
Oavgjort i fighten Daniel Berggren vs. Oliver Marcusson. Både fick svalka av känslorna i omklädningsrummet. Bild: Linus Olsson

– Efter vårt mål skickar de in en spelare som bara är ute efter att göra en sak och det är att skada spelare. Det är tråkigt, säger Filip Lundgren syrligt och fortsätter:

– Skönt kunna få tre poäng på kontot och studsa tillbaka efter en sur förlust mot Bäcken.

Mikael Ekendahl summerar vad som han tycker gör Kungälv hockey till ett starkt lag.

– Alla vill åt samma håll och krigar för varandra, ger 100 procent därute.

Ishockey

Hockeytvåan södra A herr

Kungälvs IK – Stenungsund HF Stingers 2–1 (0–0, 1–0, 1–1)

Mål: Mikael Ekendahl, Oliver Gabay.

Bra: Spelet i boxplay. Mindre bra dock att Kungälv behövde använda sig av det så ofta. Målvakten Hannes Ratkovic Berntsson gjorde sitt. Ekendahl och Gabay får plus för att det lyckades med något som de andra inte gjorde, trots idoga försök – att göra mål.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.