Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Profilerna som kan prägla premiärderbyt – Ytterby och Kongahälla i rivalmöte

Så nära, men ändå så olika. Ytterby IS och IK Kongahälla möts igen för första gången på över ett decennium.
På fredagskvällen är det efterlängtad premiär i division 3 mellersta Götaland.

Två dagar innan premiärderbyt tar sig tränaren Muataz Hayek och veteranen Sören Reuterwall de tre kilometerna från Kongevi till Yttern. Där väntar Ytterbys coach Robert Tartagni och mittfältsmotorn Tobias Sanne, som en försmak om vad som komma skall.

– Vi är förväntansfulla. Kul att få spela match. Jag som är ny har många spelare som jag inte sett spela fotboll, det blir en ny erfarenhet. Jag har inte gubbarnas historia, kan inte fråga ”du brukar göra så, varför gör du inte det nu…?”. Det är svårt när vi inte har fått spela träningsmatcher, säger Muataz Hayek.

90 procent hänger med varandra även utanför planen.

Ytterby spelade 0–0 i en träningsmatch mot IFK Uddevalla 1 juni, samma dag som det var grönt ljus för matcher. Kongahällas tränare Muataz Hayek tyckte istället det var för nära inpå premiären och valde att inte söka träningsmotstånd, för att spara kropparna till fredag.

Där syns en skillnad på Ytterby och Kongahälla. YIS är ett kompisgäng där de flesta är i samma dryga 20-årsåldern.

Muataz Hayek och Sören Reuterwall, Kongahälla, möter Ytterbys Tobias Sanne och Robert Tartagni inför premiärderbyt.

– Det är roligt att komma hit med kompisarna. 90 procent hänger med varandra även utanför planen. Folk vill vara här, även när det inte är de roligaste träningarna. Då får man sätta på sig blåstället och köra. Vi kommer även till de jobbiga träningarna, det säger en del om vad för grupp vi har, säger Tobias Sanne.

– Det har anslutit spelare hela tiden. Kompisar gör bättre reklam än vad jag någonsin kommer göra. Men det innebär inte bara frid och fröjd. Vi fortsätter att ställa krav och det försöker alla leva efter, säger Robert Tartagni, som har kunnat räkna in över 20 spelare plus målvakter i snitt till träningarna.

Då blir de för dåligt tränade och går sönder senare

Kongahälla har en handfull unga killar under 20 år från de egna leden, de flesta andra i laget har betydligt mer tyngd och rutin. Inte minst Sören Reuterwall med sina 41 friska år i passet.

IK Kongahälla

Division 3 mellersta Götaland herr

Hemmaplan: Kongevi IP

Dräkter: Hemma: Röda tröjor och strumpor, vita byxor. Borta: Gröna tröjor och strumpor, vita byxor.

Tränare: Muataz Hayek.

Nyförvärv: Tobias Mikaelsson (Stenungsund), Theodor Ferm (Ytterby), Arvin Shoajee (Assyriska BK), Jonas Björlund (comeback), Carl Gustafsson (FC Komarken), Angelo Malesic (Ödsmål), Haval Loselani (comeback), Daniel Larsson (comeback).

Spelarförluster: Martin Alekovski (Stenungsund), Mike Andersson (slutar), Florian Llullakaj, Iset Thoma (klubb okänd), Edvin Engberg (Björkö), William Lännholm (klubb okänd) Oscar Ali (klubb okänd) , Fredrik Eriksen (Kareby), Roberto Goncalves (klubb okänd), Haidar Beijan (klubb okänd), Daniel Larsson (Öis akademi).

Målsättning 2021: Utmana i toppen.

Placering 2020: Femma i division 3 mellersta Götaland.

Premiärmatcher: Ytterby (borta 4 juni), Landvetter (hemma 11 juni).

Där Ytterbys (lyx)problem har varit att bara ha en halvplan att tillgå, så har IKK:s bekymmer varit det motsatta.

– Det har varit dåligt med folk. Vi har haft det svårt med skador och en del spelare som droppat av längs vägen. Vi har fått ha sex juniorer med för att spela elva mot elva, säger Muataz Hayek, som haft runt 15 spelare på träningspassen.

Det håller inte om ambitionen är att vara i toppen av serien.

– Då blir de för dåligt tränade och går sönder senare, menar Sören Reuterwall, som också är assisterande tränare.

– Det blir en tuff höst, konstaterar Muataz Hayek.

LÄS MER: Derbykänsla igen i supportermatchen

Kongahälla 2020 var ett hopkok av spelare utifrån och väldigt få med IKK-hjärta. Det kunde också bli bråkigt internt på träningarna. Tränaren Mikael Martinsson skulle styra upp det. Det gick så där.

– Den sämste tränaren vi haft. Jag fick gå in varenda gång det hände något, ryter Sören Reuterwall.

– Det var inget Kungälvslag förra året. Nu har flera kommit tillbaka som har varit här förut, som har anknytning till Kongahälla. Vi trycker på att här gäller laget före jaget. Och något tjafs eller bråk har det inte varit, säger Muataz Hayek.

Ytterby IS

Division 3 mellersta Götaland herr

Hemmaplan: Ytterns IP

Dräkter: Rödvitradiga tröjor, blå byxor, röda strumpor.

Tränare: Robert Tartagni (fjärde året).

Nyförvärv: Alexander Svanlund (Romelanda UF), Patrik Svensson (Qviding FIF), Lukas Ekdahl (Vallens IF ), Anton Ytterbom (Kode IF), Wiggo Arneson och Erik Söderlund uppflyttade från egna leden.

Spelarförluster: Emil Rangaard (flytt pga studier), Kevin Karlsson (paus pga jobb).

Placering säsongen 2020: Tvåa div 4A Göteborg, gick upp via kval.

Målsättning säsongen 2021: Fortsätta utveckla spelet, truppen och spelarna.

Premiärmatcher: Kongahälla (hemma 4 juni), Skene (borta 11 juni).

Tobias Sanne har en sejour i Kongahälla bakom sig. Sören Reuterwall var en närapå Ytterby-ikon på den tiden han fortfarande hette Ferm. Men tiderna förändras och båda är rätt nöjda med var de befinner sig just nu.

– Det var ett bra beslut när jag gick därifrån. Jag hittade glädjen igen. Det är 100 gånger roligare här än där jag varit innan. Ytterby känns mer som en klubb. Föreningen står för något mer än att spelare bara kan dyka upp, få en kasse pengar och dra vidare. Det är inte samma spelaromsättning som vi kan se i andra föreningar, säger Tobias Sanne.

– Nu känner jag bara enstaka spelare i Ytterby. Sedan jag kom till Kongahälla har föreningen och styrelsen växt. Jag tycker IKK har växlat upp. Jag har inte så mycket hjärta kvar i Ytterby. Det ska bli kul att spela derby, tycker Sören Reuterwall, som gör sin första match mot gamla klubben.

– Det ska bli kul att se dig röra på dig, flikar Tobias Sanne in.

– Det är gott när det smäller lite. Då vet folk att vi är taggade, menar Sören Reuterwall.

Man tog en bärs och sa: ”gott att vi smiskade er”

Spelar i Ytterby och Kongahälla har rykt ihop förr. Även om de känner varandra väl och sedan länge, så finns också en rivalitet.

– Man tog en bärs och sa: ”gott att vi smiskade er”, minns Muataz Hayek.

– Det har alltid funnits rivalitet. Det har inte spelat någon roll vem som legat högst. De kunde alltid sluta hur som helst, säger Sören Reuterwall.

– Vissa egon blev för stora ibland och då smällde det. Fast det har försvunnit lite med plastgräset. Det går fortfarande och är aldrig samma dueller. Alla är lite bollskickligare, man hinner inte dit. Då var det 50/50, säger Muataz Hayek.

– Naturgräset på Yttern har skötts för dåligt. Vi spelar gärna där när gräsmattan inbjuder till spel och inte bara till att sparka fotboll, säger Robert Tartagni.

Senaste gången lagen möttes i sammanhang i augusti 2008, vann Kongahälla med 3–2 borta på Yttern inför 320 åskådare. Ytterby, med Sören i laget, vann sedan serien och gick upp.

– Synd att det bara släpps in 100 personer. Det hade blivit fler annars, tror IKK-tränaren.

– Det bor ändå nära 50 000 i kommunen. Det borde kunna komma några tusen. När Ytterby mötte Gais var det 2 700 på Yttern, men det kändes som 20 000, säger Sören.

Hur kommer det se ut på planen i derbyt? Håller spelskickliga Ytterby hela vägen eller blir Kongahällas tyngd och rutin avgörande?

– Det beror på vilka spelare som sätts in. Men vi är fysiskt starka, ett rutinerat gäng. Jag såg Ytterby förra året och blev grymt imponerad. En otroligt bra offensiv, med ungdomlig entusiasm och energi. De kunde springa hur mycket som helst. Det gäller att inte ge dem mycket tid. Det blir mycket kamp, lovar Sören Reuterwall.

– Huvudet på spiken. IKK blir ett fysiskt bortalag, hur vi än vänder och vrider på det. Vi är nykomling och har allt att vinna. Vi spelar vårt spel och kommer att fortsätta göra det som vi är bra på. Att använda vår offensiv och trumma på. Muskelmässigt är vi inte där som Kongahälla, men lungmässigt, säger Robert Tartagni.