Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kungälvskanotisten David Nilsson är Årets idrottsprofil 2020. Förra året blev han fyrfaldig USM-guldmedaljör. I år hoppas han på landslagsplats och NM. Bild: Niklas Ohlson
Kungälvskanotisten David Nilsson är Årets idrottsprofil 2020. Förra året blev han fyrfaldig USM-guldmedaljör. I år hoppas han på landslagsplats och NM. Bild: Niklas Ohlson

Prisad kanotist tar nya paddeltag – hoppas på landslag och NM

Kanotisten David Nilsson har tagit emot Kungälvs-Postens utmärkelse Årets idrottsprofil 2020.
– Väldigt roligt att det som man gör märks, tycker han.

Kylan börjar släppa och villkoren blir allt mer behagliga för kanotisterna. Men David Nilsson från Kode frös inte då och fryser inte nu, utan tål de flesta väder. Han och hans kompisar i Kungälvs kanotklubb kör fyra-fem pass i veckan.

– Det är inte kallt. Det är bara att se till att klä sig med ett lager till. Läget är bra och träningen flyter på som den ska. Vi är en liten grupp på typ sju personer som är ute mycket. Vi kör lite hårdare i lite högre tempo, säger David Nilsson.

David Nilsson får utmärkelsen Årets idrottsprofil av Kungälvs-Postens chefredaktör Karin Henriksson. Bild: Niklas Ohlson
David Nilsson får utmärkelsen Årets idrottsprofil av Kungälvs-Postens chefredaktör Karin Henriksson. Bild: Niklas Ohlson

Kanotisterna är indelade som en slalombacke – i grön, blå, röd och den svåraste svart.

– Jag är svart, de flesta andra i gruppen är röda, säger David Nilsson.

Ny K2-partner

Han har god täckning för den svarta kvalitetsstämpeln. Förra året tog han bland annat fyra USM-guld i H16-klassen, två i K1, två i K2 med Viktor Nyberg. Nu har hans parkamrat trappat ner och inte varit lika aktiv med träning. Istället kamperar David Nilsson ihop med ett år yngre Sandra Lacko.

David Nilsson

Ålder: 17 år.

Bor: Kode.

Familj: Mamma, pappa och fyra systrar.

Yrke: Studerar teknikprogrammet vid Mimers hus gymnasium.

Idrott: Kanotist hos Kungälvs kanotklubb.

Intressen utöver kanoten: ”Jag tycker om havet, på sommaren åker vi ut och fiskar och badar med båten. Jag har provat havspaddling”.

Meriter: 2018: H14: Guld K2 200 meter, silver K2 500 meter (båda med Viktor Nyberg, Kungälv), silver K1 200 meter, silver K2 maraton, brons K2 2 500 meter (med Viktor Nyberg), brons K1 maraton. 2019: H16: Brons K1 200 meter. 2020: H16: Guld K2 200 meter, guld K2 500 meter (båda med Viktor Nyberg), guld K1 500 meter, silver K1 maraton, silver K1 short track, brons K1 200 meter, brons i mix K4 (med Viktor Nyberg, Emilia Nilsson och Rut Stening).

Aktuell: Har fått ta emot Kungälvs-Postens utmärkelse Årets idrottsprofil 2020.

Motivering: ”Från att ha varit lovande kanotist slog David Nilsson ut i full blom sensommaren 2020 med ett gäng SM-medaljer, varav tre av ädlaste valör. Det visar att med passion för sin idrott kombinerad med stark vilja går det att ta sig först i mål och sitta säkert i båten även med motvind”

Tidigare pristagare i urval: Amanda Ljunggren (segling), Sarah Edsberger (löpning), Meraf Bahta (löpning), Lovisa Lindh (löpning), Maja Göthberg (fotboll), Peter Leijon (fd Grip) (bågskytte), Kareby IS dam (bandy), Kevin Hermansson (rodd).

– Han är ganska ny och började på allvar för ett år sedan efter kanotskolan. Och han har haft en brant utvecklingskurva efter det. Vi får se vilka platser han slåss om i sommar, han har goda chanser och det ska bli kul att se, berömmer David Nilsson.

Hans fokus har inte varit riktat mot något speciellt under vintern och vårens träningar. Det har varit en blandning av distans, uthållighet och snabbhet. David gjorde bäst ifrån sig på 500 meter, men gillar också 200 meter. I år ska han även köra lite längre sträckor.

LÄS MER: Han är Årets Idrottsprofil 2020 – ”Bästa året hittills”

– Jag är snabb, men ska orka under längre tid. Jag ska köra 1 000 meter och även 5 000 meter, istället för 2 500 meter. 1 000 meter är en tuff distans, det är den som kräver mest för att prestera bra.

Kungälvskanotisten David Nilsson på pass i Nordre älv. Här tillbringar han fyra-fem dagar i veckan. Bild: Niklas Ohlson
Kungälvskanotisten David Nilsson på pass i Nordre älv. Här tillbringar han fyra-fem dagar i veckan. Bild: Niklas Ohlson

1 juni släpper restriktionerna något och det går att arrangera enstaka tävlingar. 5-6 juni ser det ut att bli säsongspremiär på Rocksjön i Jönköping. Sedan ligger David Nilsson kanotvatten öppna.

Siktar på NM

– Jag är inte helt säker på vart jag siktar. Jag har mål och hoppas få tävla med juniorlandslaget på NM. Jag hoppas prestera så bra som möjligt och nå toppen. Men allt handlar inte om dem jag måste slåss mot, utan jag måste kunna pressa mig själv också. Sedan vet jag inte var jag ska placeras.

Han går upp en åldersklass, från H16 till H18, och går från att vara störst och mest rutinerad, till att återigen vara yngst. Men han har matchat de äldre killarna bra tidigare.

David Nilsson om …

… sin styrka som kanotist:

”Envishet. Man får inte ge upp. Det är bara att fortsätta att trycka på, även om det gör ont.”

… Kungälvs kanotklubb:

”En bra klubb. Tidigare hade vi inte så mycket aktivitet, med det har blivit mer och mer och börjar bli en go’ gemenskap.”

… förebild:

– ”Nej. Jag kollar på några stora, på teknik och annat, men jag kan inte kopiera det ändå.”

– Det blir 16-18-åringar och ett tuffare motstånd. Jag mötte några av dem 2019 i H16 och tog brons vid USM på 200 meter. Det är små marginaler och går ganska fort.

Han har varit uttagen till landslagsläger. Förra året var det däremot inte mycket till verksamhet på den nivån. Förhoppningsvis blir det både blågula träningar och tävlingar för David Nilsson. Tävlingssäsongen är knappt igång och i vilken utsträckning den kommer fortsätta att rulla på är inte helt klart ännu.

– Vi får hoppas att det blir av i år. Men om det blir NM för mig vet jag inte. SM blir det och några mindre tävlingar, annars är det inga andra höjdpunkter.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.