Pontus Wernbloom deppar. Han tvingas lägga av med fotbollen.
Pontus Wernbloom deppar. Han tvingas lägga av med fotbollen. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Pontus Wernbloom avslutar karriären – tvingas till operation

IK Kongahällas bidrag till världsfotbollen tackar för sig. Pontus Wernbloom väljer att lägga av mitt i säsongen.

ANNONS
|

Det IKK-fostrade granitblocket har varit proffs i tre länder förutom Sverige. Pontus Wernblooms karriär tog fart på allvar 2004 i IFK Göteborg, där han var med och vann lagets senaste SM-guld 2007. 2009 signades han av holländska toppklubben AZ Alkmaar, innan flyttlasset gick vidare till Ryssland och CSKA Moskva 2012. Även där gjorde Pontus Wernbloom sig känd som hårdför mittfältare. Han presenterade sig med ett 1–1-mål på övertid mot Real Madrid och en spelstil som gjorde Real-bossen José Mourinho rasande. Han var med och spelade hem ryska ligan tre gånger.

Sista Europavändan gick till Saloniki-laget PAOK i grekiska ligan 2018. Där blev det bara 11 matcher under två säsonger för Wernbloom, innan han återvände till allsvenskan och IFK Göteborg sommaren 2020.

ANNONS

Under karriären hann Wernbloom med 51 A-landskamper och två mål för Sverige.

Kroppen vill inte längre

Men efter 186 matcher och 55 mål, SM-guld och cupguld, samt otaliga minnen med sitt hjärtas lag, tvingas Pontus Wernbloom lägga av.

– Det känns tråkigt. Men jag är glad att jag fick avsluta karriären just i Blåvitt. Det var drömmen att spela här redan som liten grabb. Under åren utomlands ville jag avrunda allt på Kamratgården, säger 35-årige Pontus Wernbloom till IFK Göteborgs hemsida.

IFK Göteborgs Pontus Wernbloom i en inte helt ovan situation.
IFK Göteborgs Pontus Wernbloom i en inte helt ovan situation. Bild: JESPER ZERMAN

Comebacken i Blåvitt har varit tuff för både honom och laget, som är inne på sin tredje tränare sedan återkomsten. Under sommaren väntar en knäoperation och längre rehab. Det blev avgörande för beslutet att lägga av och i stället följa sina kamrater från läktaren.

– Jag hade gärna kört på men kroppen vill inte riktigt så mycket som jag vill. Det känns bittert. Det är ett svårt beslut att fatta men jag måste lyssna på kroppens signaler. Jag tror på laget och vet att vi har något bra på gång. Helst av allt hade jag velat bidra på planen även i fortsättningen och sluta på mina egna villkor, säger Pontus Wernbloom, som en gång i tiden välkomnades till seniorfotbollen genom att bjudas på en rejäl flygtur av Kongahälla- och Romelanda-legenden Anders Carlsbogård under en IKK-träning.

”Han är fortfarande en av mina favoritspelare” har Pontus Wernbloom sagt i en intervju i fotbollsmagasinet Offside för ett tiotal år sedan.

ANNONS