Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Pontus Ward Wiklund är succélandslagets hemliga vapen

Svenska handbollsdamerna spelar under fredagsförmiddagen för en historisk OS-semifinal. En av hjärnorna bakom succéturneringen är Kungälv HK:s Pontus Ward Wiklund.

De svenska handbollsdamerna spelar under fredagsförmiddagen semifinal i OS för första gången. En av de som hyllats i bakgrunden av laget är KHK:s Pontus Ward Wiklund, något Sportbladet var först med att rapportera.

– Pontus är en nörd och ser detaljer som inte vi ser. Jag tror att det är bra att få någon som kommer utifrån och inte ser spelarna till vardags. Han är väldigt bra för den här gruppen just nu, säger Jamina Roberts till Sportbladet.

Med sina videoanalyser har Ward Wiklund hjälpt damerna att ta sig till semifinal i OS.

– Det är helheten som är styrkan i laget. Alla har kunnat utföra det som vi tror och vet att vi kan, vi har fått en fullträff på det. Nu tampas vi om de ädlaste medaljerna i ett mästerskap som få får delta i, säger Kungälvstränaren och fortsätter:

– Laget har skapat en bra stabilitet i sitt försvarsspel och fått fullträff på kontringar, de är ett av de bästa lagen på kontringar i turneringen. Idag (onsdag) gjorde alla spelare mål mot Sydkorea. Det är en styrka.

Klipper och analyserar alla matcher

Pontus Ward Wiklund berättar att han klipper och analyserar matcher på dagen i Sverige, samtidigt som de sover i Japan.

– Jag kollar på alla matcher och klipper dem i små sekvenser. Jag gör en analys som landslaget sedan använder sig av. Hur vi spelar och kan luckra upp motståndarna, säger Ward Wiklund och fortsätter:

– Det handlar om vad motståndarna är bra på, var de har sina svagheter och vad vi behöver jobba på. Jag skickar det till ledarna på plats, sen bollar vi mycket under dagarna fram och tillbaka.

I semifinalen väntar Frankrike. En tuff motståndare som Sverige redan mött en gång under turneringen. Då blev det oavgjort.

– Vi har gjort en analys av dem innan. Det gäller att finslipa den analysen och att vi vinner den matchen istället nu.

Dubbla uppdrag

Samtidigt inleder Ward Wiklund U17-EM i Montenegro under dagarna. Där är han förbundskapten för det svenska laget.

– På torsdag är första matchen. Vi vet ju inte riktigt var vi står för vi har inte kunnat spela några matcher. Det har varit lite annorlunda uppladdning, säger Ward Wiklund.

– Det blir inte så mycket sömn. Nu jobbar jag för båda landslagen både i OS och U17-EM. Sen har jag med mig en hel ledarstab för landslaget nu som kommer kunna hjälpa till under det här mästerskapet.

”Det hinner man”

Det blir mycket handboll nu för Kungälvstränaren. Innan han åkte till Montenegro hann han vara med en vecka på KHK:s försäsong.

U17-EM tar slut den 17 augusti. KHK:s herrar gör sin första tävlingsmatch 18 augusti i Svenska cupen.

– Efter EM blir det Kungälv som får full fokus. Det är handboll vi pratar om, så det hinner man alltid med, säger Pontus Ward Wiklund.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.