Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ytterby Kungälv konståkare kunde inte arrangera Kungälvspokalen 2021. Det gav ett tapp föreningens ekonomi. Bild: Charlotte Gad
Ytterby Kungälv konståkare kunde inte arrangera Kungälvspokalen 2021. Det gav ett tapp föreningens ekonomi. Bild: Charlotte Gad

Pandemins olika bud slog hårt på YKK – nu får klubben ekonomiskt coronastöd

Ytterby Kungälv konståkare är en av kommunens föreningar som kompenseras med ett statligt coronastöd. Det är välkommet efter en riktigt tuff säsong.

Ytterby Kungälv konståkare tilldelas 26 000 kronor som kompensation för uteblivna intäkter på grund av coronapandemin.

– Vi kunde inte genomföra vår tävling Kungälvspokalen. Den betyder mycket inkomstmässigt. Det är en regelbunden och uppskattad tävling som vi har arrangerat under många säsonger, konstaterar Charlie Berner, som tillträdde som ny ordförande för Ytterby Kungälv konståkare i höstas.

Han vittnar hur svårt det varit att hålla verksamheten i gång under pandemin, både administrativt och idrottsligt.

Olika bud – hela tiden

– Vi har gjort om vår budget för vårterminen och försökt sänka träningsavgifterna så mycket som möjligt, för att det inte har gått att genomföra aktiviteter som vi tänkt, säger Charlie Berner och fortsätter:

– Det har varit otroligt många bud under säsongen. Det har varit enormt krävande att hänga med i allt, med restriktioner och bud från olika instanser. I början var det konståkningsförbundet som satte direktiven och respektive verksamhet gavs mandat att genomföra riskanalyser, för att ha i gång verksamheten på ett smittsäkert sätt. De var så det började för 1,5 år sedan. Sedan under hösten var det mer och mer kommunen som satte restriktionerna för vad som skulle gälla i deras lokaler.

YKK tillsatte en coronakommitté som fick gå igenom vilka nya riktlinjer föreningen hade att rätta sig efter.

– Barn- och ungdomsidrotten har drabbats väldigt hårt. Jag har själv fått meddela de åkare som inte fått vara på träningarna. Det har varit jobbiga samtal. Man vet hur mycket konståkningen betyder för dem, samtidigt som andra delar i samhället bara får fortsätta.

De äldsta ungdomarna har som i många andra sporter drabbats hårdast och inte fått träna inomhus. Det har fått konsekvenser som ingen hade hoppats på.

– Tyvärr har några av de äldsta meddelat att de kommer att sluta. Det tycker jag är jättetråkigt för åkarna, för dem som det skulle vara en sista säsong och aldrig blev av. Det fick sluta på ett väldigt tråkigt sätt. Men bland de yngre är det väldigt få som slutar. Det gör mig glad och stolt. Det är ett bra tecken på att vår organisation fungerar, med tränare och ledare som kan hålla engagemanget uppe.

Mixlaget Team Infinity från YKK under Kungälvspokalen 2020. Bild: Charlotte Gad
Mixlaget Team Infinity från YKK under Kungälvspokalen 2020. Bild: Charlotte Gad

Pandemin har fört med sig några positiva saker, som att upptäckten av de digitala möjligheter som finns.

– Vi har lärt oss en hel del under pandemin, det ska vi inte bortse ifrån. Att ha digitala styrelsemöten var inget vi hade på kartan innan. Vi har också haft möjlighet att vara med i tävlingar digitalt, även internationella tävlingar utan att resa. Det blir såklart inte samma stämning och upplevelse som att vara på plats, men åkarna har verkligen getts möjligheten att vara med på tävlingar i till exempel USA.

Planerar för post-pandemin

YKK hoppas och tror som alla andra på ett bättre läge framöver.

– Nu planerar vi för en helt normal säsong. Fast vi väntar besked från Kungälvs kommun om när de öppnar omklädningsrummen. Samhället öppnar upp, men ändå har kommunen inte kunnat meddela något besked om omklädningsrummen, eller när de tänker göra en ny bedömning. Våra åkare har fått byta om på läktaren i Oasen, det har gjort att det varit möjligt att träna. Men omklädningsrummen betyder en stor del för lagandan och för att kunna ha information mellan ledare och åkare. Sammanhållningen byggs i omklädningsrummet, menar Charlie Berner.

Team Harmony från Ytterby Kungälvs Konståkare körde en uppvisning i synkroåkning på havsisen utanför Sundhammar i februari. Det blev en viral succé. Bild: Privat
Team Harmony från Ytterby Kungälvs Konståkare körde en uppvisning i synkroåkning på havsisen utanför Sundhammar i februari. Det blev en viral succé. Bild: Privat

Han och hela YKK kan se tillbaka på en viral succé, när Team Harmony gjorde en uppvisning ute på isen utanför Sundhammar i februari, som även filmades

LÄS MER: Se synkrolagets natursköna åk i Sundhammar

– En strålande vinterdag! Vilken möjlighet att kunna samlas på havsis. Det är ett sådant tillfälle som bara dyker upp ibland. Om vi vetat vilken möjlighet det var skulle vi ha planerat det ännu mer. Kommer det en strålande vinterdag ska vi göra om det, oavsett om det är pandemi eller inte.

Föreningarna som får coronastöd i Kungälv för första kvartalet 2021

Ytterby IS 86 000 kronor

IK Kongahälla 73 000

IFK Kungälv 72 000

Kungälvs kyokushin karate 33 000

Ytterby-Kungälv konståkare 26 000

Kungälvs roddklubb 10 000