OS-seglarna laddar för Tokyo – i Marstrand

Ett av de svenska OS-hoppen gör sin sista uppladdning i Marstrand. Men Jesper Stålheim fick lobba för att hans sparringpartners skulle tycka att det var en bra idé.

Niklas Ohlson

Sedan ett par veckor tränar elva elitseglare i Laser från Sverige, Norge, Finland och Tyskland i Marstrand. Fyra av dem är av dem har fått en OS-biljett, de övriga i gruppen, bland andra Emil Bengtsson från Kullavik, är med som sparring. Det är bara en Laser-seglare i per nation som får ställa upp i OS i Tokyo. Jesper Stålheim, Karlstadbördig (Hammarö) Göteborgare som tävlar för Stockholmsbaserade KSSS, seglar för Sverige. Hans OS-biljett har varit klar sedan ett år tillbaka.

Jag har seglat Laser sedan urminnes tider. Det är klassen med flest seglare och där det är mest upp till seglaren.

– Jag har seglat Laser sedan urminnes tider. Det är klassen med flest seglare och där det är mest upp till seglaren. På OS får man en båt tilldelad. Laser är one design och de lottar båten. Det funkar inte alltid i praktiken, men på OS har de nog kontrollerat båtarna så att de är snarlika, säger Jesper Stålheim.

Seglarkompis med Claesson och Gipperth

Han är som de flesta svenska seglare – och många utländska – väl bekant med seglarorten Marstrand.

– Jag har tävlat här massor av gånger, jag har vunnit SM här och seglat i Mästarnas mästare några gånger. Förra året blev vi diskade när tre av sex båtar tjuvstartade.

Jesper Stålheim känner såklart Marstrandsfödda Laserkollegorna Philip Claesson och bröderna Albin och Edvin Gipperth, som dock oftast fick skåda aktern på Stålheims Laser när de tävlade ihop. Kamratskapen har fortsatt även efter att Claesson och Gipperth har slutat att segla aktivt.

– Albin och jag bor bredvid varandra i Göteborg, säger Jesper Stålheim.

Jesper Stålheim fick övertala sina träningskamrater att välja Marstrand som bästa uppladdning inför OS i Tokyo.
Jesper Stålheim fick övertala sina träningskamrater att välja Marstrand som bästa uppladdning inför OS i Tokyo. Bild: Niklas Ohlson

Förberedelserna inför OS har pågått länge, extra länge med tanke på att spelen sköts upp ett år på grund av coronapandemin. Elitseglarna har också kunnat tävla under tiden.

– Vi hade lite tur förra året. VM gick i början av året i Australien, innan pandemin slog till på riktigt. När vi sedan var i Palma på Mallorca och skulle åka på andra tävlingar fick det stängas ner. Till hösten var det tävlingar i Tyskland, EM i Polen och mindre regattor på Lanzarote och Algarvekusten.

Coronaläget i Sverige oroade

Nu är det sista uppladdningen inför OS. Det var Jesper Stålheims idé att lägga träningsveckorna i Marstrand. Det behövdes operation övertalning i träningsgruppen för att få till ett läger i kustpärlan.

Marstrand har visat sig för sin bästa sida, med stora vågor och nordlig och nordostlig vind.

– Det såg lite sämre ut i Sverige än i andra länder med corona, men det gick igenom att vi skulle vara här. Vi skandinaver ville ha sista träningarna i Skandinavien. Marstrand är ett av de bästa seglingsställena, framför allt i Sverige, men även utanför. De här veckorna har varit kanon, med ganska mycket vind. Marstrand har visat sig för sin bästa sida, med stora vågor och nordlig och nordostlig vind. Det är också lyxigt att bo på hotell nära båtarna, 30 meter från hotellet.

Vad har ni fokuserat på i Marstrand?

– Lite läns och undanvindsteknik har varit i fokus. Mest har det varit bara att komma in i det. Det är inte så många grejer att fixa till. Vi ska ha bra segling och känna att man bygger sin form.

Formen sitter inte bara i seglingen. Fysiken är viktig, det krävs styrka när vinden tar i.

– Jag lägger 400-450 timmar på fysträning på ett år, utöver seglingen. När det blåser är fysiken en avgörande faktor och man behöver vara fräsch för at ta bra beslut, menar Jesper Stålheim.

Vad är din styrka?

– Jag är ganska jämn och bra på många saker. Jag har inte stora svagheter och klarar mig bra i de flesta förhållanden. Om jag ska välja en grej, så är jag snabb på kryssen.

Marstrandsveckorna här är sista chansen att slipa formen innan avresan. De flesta av OS-resenärerna i träningsgruppen flyger till Japan runt 10 juli.

Vid OS i Rio de Janeiro 2016 slutade Jesper Stålheim på 16:e plats. Det var han inte alls nöjd med. I år är ambitionen högre än så.

Den höga luftfuktigheten – 80-90 procent – gör att det upplevs som 40-45 grader när det egentligen är typ 32.

– Målet är att ta medalj. Jag har en ganska bra känsla. Jag vann för-OS där 2019 och vet att jag kan prestera ganska bra. Det är många i Laser som kan vinna, det är en grupp på tolv seglare utan en skyhög favorit. Det är öppet om vem som kan vinna.

Seglingarna avgörs i Enoshima, en timmas resa söder om Tokyo med snabbtåg. Jesper Stålheim vet vilka förhållanden som väntar.

– Det är en stor öppen bukt med havsförhållanden, stora vågor och dyningar. Det är varmt och fuktigt, det kan bli problem för alla. Den höga luftfuktigheten – 80-90 procent – gör att det upplevs som 40-45 grader när det egentligen är typ 32. Tävlingarna håller på i flera dagar. Men maraton har de fått flytta till nordön. Och cyklisterna får det tufft, tror Jesper.

Cykel ett bra träningsredskap

Apropå cykel finns även Romelandabon Klas Johansson med på OS, som tränare för elitcyklisten Emilia Fahlin. Och kopplingen mellan segling och cykel är närmare än vad många tror.

– Cyklister och seglare använder låren mycket. Cykel är den främsta konditionsidrotten för seglare, alla som seglar cyklar mycket, menar Jesper Stålheim.

Hur är förväntningen på OS-arrangemanget?

– Det blir häftigt, men den här gången blir det annorlunda. Det blir ingen invigning som vi är med på och man blir inlåst hela OS. Vi träffar inte folk som vid förra OS i Rio, då vi åkte runt och tittade på andra sporter.

Jesper Stålheim

Ålder: 33 år.

Bor: Göteborg.

Familj: En son på sju år.

Yrke: Professionell seglare. Har en ekonomiutbildning i botten.

Båtklass: Laser.

Tränare: Dayne Sharp.

Meriter: Två EM-guld, två EM-brons, världscupsseger och två gånger VM-femma. Deltog i OS 2016 och slutade 16:e. Flera SM-guld.

Mål: Medalj på OS.

Kuriosa: För den som följer Kareby IS bandy minns att Jespers lillasyster Cajza Stålheim gjorde ett par säsonger för klubben i början av 10-talet.