Meraf Bahta blev uttagen till att springa 10 000 meter i OS i torsdags. I lördags klarade hon även kvalgränsen för 5 000 meter.
Meraf Bahta blev uttagen till att springa 10 000 meter i OS i torsdags. I lördags klarade hon även kvalgränsen för 5 000 meter. Bild: SIMON HASTEGÅRD

OS-klar i torsdags – nu är nästa kvalgräns passerad

I torsdags blev det klart att Meraf Bahta får åka till OS i Tokyo och springa 10 000 meter. I lördags kom hon även under OS-kvalgränsen på 5 000 meter.

ANNONS
|

Meraf Bahta har verkligen visat att hon är tillbaka på allvar OS-året 2021. I maj krossade hon OS-kvalgränsen och satte nytt svenskt rekord på sträckan. Men det skulle dröja ända till i torsdags innan SOK gav Meraf Bahta klartecken att att resa till OS i Tokyo.

Vid ett lopp i franska Nice i lördags visade hon att formen sitter i även på 5 000 meter. Hon slutade femma på tiden 15:08.92, en dryg sekund under OS-kvalgränsen. Det var hennes tredje bästa lopp i karriären och den bästa tiden på fem år, även om det är en bit kvar till Merafs svenska rekord på 14:49.95 från 2016.

ANNONS

– Det kändes bra och skönt att klara gränsen! Kanske inte det bästa taktiska loppet men det blir sakta bättre och bättre. Jag vill springa ännu snabbare i nästa lopp, säger Meraf Bahta till friidrott.se.

ANNONS