Rutinerade Ebba Ohlsson och tuffa talangen Olivia Lasu är två ledare i IBK Kungälv.
Rutinerade Ebba Ohlsson och tuffa talangen Olivia Lasu är två ledare i IBK Kungälv. Bild: Niklas Ohlson

Operation omstart – unga IBK Kungälv har växt till sig

För ett år sedan snackade Ebba Ohlsson och Olivia Lasu förväntansfullt om den kommande säsongen i IBK Kungälv. Den serien tog slut efter fem matcher i och med coronarestriktionerna. Nu gör vi ett nytt försök.

ANNONS

Mycket är sig likt. Ebba Ohlsson, 27 år, tillhör det rutinerade gardet utan att vara särskilt gammal. Hon har varit med högre upp i seriesystemet med den förra konstellationen Sportlife/STC Kungälv. Ebba Ohlsson har spelat derby mot Marstrand inför ett fullsatt Mimershallen, det är matcher hon kan blicka tillbaka på med viss saknad. Då var den nu 18-åriga Olivia Lasu sargvakt och såg upp till tjejer som Ebba.

Olivia är född in i en idrottsfamilj, med kusinen Nicklas Lasu i Frölundas SHL-lag som den största stjärnan. På plan är hon en lagets yngre pådrivare, en av dem som fick ta ett stort ansvar när laget föryngrades snabbt inför förra säsongen. De unga tjejerna är både lagets nutid och framtid.

– Vi har börjat få ihop gänget nu. Det fick vi inte förra året, då blev det ingen hel säsong. I år har vi varit på både cup och träningsläger, vi har fått spela ihop femmor och lärt känna varandra mer i laget, säger Ebba Ohlsson.

– Förra säsongen slutade hastigt. Vi får tagga upp i år i stället. Det var roligt att möta svårare lag med mer tempo. Det blir ett annat spel med att möta lag som är äldre. Det blir hårdare, men jag tycker att det är roligare med mer närkontakt, säger Olivia Lasu.

Gym och löparspår i stället för hallar

Hon och de yngre lagkamraterna fick åtminstone träna med tiden. Ebba Ohlsson och hennes jämnåriga fick nöja sig med att springa i skogen och köra på gymmet. Lik förbannat hann serien knappt stänga ner förrän Ebba ändå åkte på covid-19 och var däckad i några veckor. Först i juni blev det bollkontakt för hela laget tillsammans.

– Vi har haft försäsong ganska länge och kört tre gånger i veckan. Vi gick in hallen tidigare än vi brukar och har tränat inne ett bra tag. Vi över 18 år hade inte spelat på sju månader. För oss var det efterlängtat, vi var alla jättetaggade på att spela innebandy igen, säger Ebba Ohlsson.

Hur ser ni på IBK Kungälv modell 2021/22?

– Det ska bli intressant se oss – med många juniorspelare – spela mot andra lag som nykomlingen Mölndal. Medelåldern hos oss är runt 20 år. Det har varit svårt att behålla äldre spelare, en del har slutat. Andra avhopp har var mer naturliga, som när spelare har blivit gravida, säger Ebba.

– Vi har många olika spelartyper, vi får se hur vi blir ihop. Det har funkat bra, menar Olivia Lasu.

Målet?

– Som individuellt mål ska jag vara en av dem som gör flest poäng, säger måltjuven Ebba.

– Jag har inte hunnit tänka på det. Men jag får göra något poäng, säger försvarsspelaren Olivia.

Och laget?

– Vi är ett ganska nytt lag med många unga spelare. Då tar vi det match för match. Men vi vill ligga på övre halvan, säger Ebba.

– Absolut, instämmer Olivia.

– Ett innebandymagasin tror att vi kommer sjua. Jag tippar femma-sexa. Tidningen hade satt Mölndal före oss, säger Ebba, som känner igen många lag från alla möten genom åren.

– Men vi vann mot dem senast, fyller Olivia i.

Turbulent start

Förra säsongen var turbulent med tränaravhopp bara veckor före seriestarten. När serien var igång fick IBK Kungälv stryk de två första matcherna, följde sedan upp med två segrar, innan tjejerna blev överkörda av Zenith med 0–8.

– Då var det kaos i laget. Uppehållet kan ha varit mer en fördel än nackdel. Vi hade tiden att träna ihop oss. Det var bra att alla fick landa, det gick för fort i början, menar Ebba.

– Nu funkar det jättebra. Vi kör och har steppat upp spelmässigt, tycker Olivia.

Ska laget sikta högre, eller är ettan en bra nivå?

– Jag har spelat allsvenskt. Det är skillnad. Man måste vara beredd att satsa. Det räcker inte med några timmar, utan en hel helg kan gå till innebandy, säger Ebba.

Innebandy

IBK Kungälv

Division 1 västsvenska dam

Hemmaplan: Mimershallen.

Dräkter: Vita tröjor, svarta byxor, svarta strumpor.

Tränare: Håkan Gustafsson.

Nya spelare: Hanna Hillensjö (Edebäck IBF).

Spelarförluster: Sofia Larsson (Lindås).

Placering 2020/21: Sjua i den avbrutna division 1 västsvenska dam.

Premiärmatcher: FBC Vinga (hemma 3 oktober), IBK Göteborg (borta 9 oktober).

Ebba Ohlsson om Olivia: ”En tuff back som är hård i sitt spel. En fysisk spelare som är bra på att peppa andra. Hon ger alltid 100 procent på träningar och matcher. En härlig person”.

Olivia Lasu om Ebba: ”Hon håller ihop laget bra och peppar. Det gör alla taggade. Hon är en duktig spelare, duktig på att prata på plan. Spelskicklig och snabb, inte rolig att möta på träning. Hon håller ihop laget lika mycket på plan som utanför”.

Tränarkommentar: ”Det är nästan två år sedan vi spelade riktiga matcher. Vad andra lag har gjort och inte gjort under tiden vet vi inte, mer än att de har fått in spelare från alla håll när lag har lagt ner. Floda lade ner och i Pixbos akademi finns spelare som inte får spela i A-laget och då rör de på sig. För egen del har vi tagit ett kliv. Vi har varit på träningsläger där vi verkligen blev en bra grupp. Det märktes när vi mötte Landvetter (seger 8–5 i genrepet), ett duktig lag som ligger i tvåan, men har haft otur och är lika bra som ett topplag i ettan. Där jobbade vi som ett lag och stundtals var det riktigt bra. Jag hoppas vi fortsätter med det vi håller på att bygga upp. Vi hade hoppats på att även spela i en U23-serie, men det var bara tre lag anmälda. Nu får vi i stället spela i division 3 dam, för att få mycket matcher för alla spelare”, säger Håkan Gustafsson.

ANNONS