Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Meraf Bahta slet i värmen

Meraf Bahta inledde snabbt men fick det tufft i värmen i Tokyo. 32.10,49 blev tiden för Bahta som länge höll fart för att slå sitt eget svenska rekord.

Under lördagen var det till slut dags för 10 000 meter och Meraf Bahta. Hälle-löparen har visat att hon är i form i år. För att ta sig till OS både krossade hon kvalgränsen och slog nytt svenskt rekord. Den fina formen visade sig inledningsvis men i Tokyo-värmen fick hon det tufft. Meraf Bahta slutade på 19:e plats på tiden 32.10,49.

– Det var ett tufft lopp, men jag gjorde mitt bästa, säger Bahta till Discovery efter loppet.

– Man är inte trött egentligen, det är bara så jobbigt med andningen och fuktigheten. Det känns bra, men när man släpper den första gruppen blir det tufft mentalt. Att försöka hänga på andra och sedan tredje gruppen, det blir tufft.

Inledde snabbt

Bahta hamnade inledningsvis långt bak i fältet. Men när tempot ökade klev Bahta framåt och kunde jobba sig kvar i loppet. Efter 3200 meter höll hon fart för att slå sitt eget svenska rekord.

Kampen om guldet skulle stå mellan förhandsfavoriterna Sifan Hassan, Nederländerna, och Letesenbet Gidey, Etiopien. Men också Kalkidan Gezahegne från Bahrain. En bit där bakom fortsatte Bahta att hålla hög fart. Med 6000 meter sprunget var hon fortfarande inom rekordfart. Men sedan blev det för tufft i värmen och hon tappade fart.

– Det är tufft med fuktigheten. Vi var här tio dagar men det hjälper inte. Egentligen hade det varit bättre att komma direkt är min känsla, det är tufft här i värmen, säger Meraf Bahta till Discovery.

– Kroppen känns bra men andningen är jobbig. Sen är det mentalt också, man vill ligga med första gruppen men det går inte med andningen. Det är inte benen eller kroppen som är trött, det är andningen.

Nittonde plats

I slutändan stannade klockan på 32.10,49 för Bahta som slutade på 19:e plats. Vann gjorde Sifan Hassan på 29.55,32. Därefter tog Gezahegne silver och Gidey brons.

För loppets andra svensk Sarah Lahti, blev det tuffare. Hon släppte fältet tidigt och orkade inte jobba sig kvar, istället bröt hon loppet halvvägs.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.