Meraf Bahta kan missa VM – var i fin form när skadan kom

I förra veckan blev Kode-löparen Meraf Bahta klar för VM på 5 000 meter. Nu är den starten ytterst tveksam, efter en bristning på hälsenan.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Meraf Bahta har visat utmärkt form under sina första lopp på bana utomhus för säsongen. Tiden på 5 000 meter var den bästa sedan rekordåret 2016. I holländska Hengeloo var hon på väg att göra det samma sak på 10 000 meter. Då fick hon rejält ont. Det visade sig vara hälsenan som krånglade. Nu har Ullevi FK:s Meraf Bahta undersökts och fått ett halvbra besked.

– Det är mycket bättre än vad vi trodde. En allvarlig bristning hade krävts minst sex månader i återhämtning. Nu tror friidrottslandslagets läkare att hon kan börja träna i midsommar. Det var en mindre bristning, berättar extrapappan, mentorn och förre tränaren Ulf Björklund, som har varit i kontakt med Bahta efter loppet, som hon ändå fullföljde.

– Trots halvtrasig hälsena kom hon under 32 minuter.

Tränaren: ”Nog kört”

Meraf Bahta var klar för VM i Eugene, USA, 15-24 juli. Även om rehabträningen går bra är finns ett stort frågetecken för hennes VM-deltagande.

– Det är nog kört, tror Ulf Björklund.

EM i München 15-21 augusti känns mer troligt för Meraf Bahta.

– Det är fullt genomförbart. Med den goda form hon är i kan hon hinna i kapp till medaljnivå om inget annat tillkommer.

ANNONS