Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Meraf Bahta får träningsstipendium från Thordénsstiftelen. Bild: Niklas Ohlson
Meraf Bahta får träningsstipendium från Thordénsstiftelen. Bild: Niklas Ohlson

Meraf Bahta får Thordéns stipendium – ”Verkligen tacksam”

Meraf Bahta går i väntans tider. Snart kommer de första uttagningarna till OS. Nu har hon fått ett rejält bidrag till att vässa formen.

Thordénstiftelsen har i omgångar stöttat Kode-löparen Meraf Bahta. Så också i år. OS-kandidaten får 75 000 kronor i träningsstipendium.

– Det är det högsta beloppet. Det känns väldigt roligt att kunna stötta henne. Det har vi gjort i flera år. Det gör vi för att hon ligger på den nivån som hon gör, säger Leif Berntsson, sekreterare hos Thordénstiftelsen.

Det har varit ont om galor i pandemin och det har lett ekonmiskt tapp för elitidrottare på Meraf Bahtas nivå. Det är ett välbehövligt bidrag för den OS-satsande landslagslöparen.

– Det betyder jättemycket och hjälper mig att åka på träningsläger. Jag är verkligen tacksam för det och för varje år jag har fått det, att de satsar på mig. Jag är väldigt glad över det, säger Meraf Bahta.

Hon tog sig klart under OS-kvalgränsen på 10 000 meter häromveckan och går just nu och väntar på att telefonen ska ringa med besked om det blir en biljett Tokyo. För det räcker inte med att klara kvalgränsen. För att Svenska Olympiska kommittén ska plocka med Meraf Bahta och andra tävlande, krävs en chans till att vara bland de åtta bästa i sin gren.

I helgen hoppas Meraf Bahta dessutom att stärka chanser att få ställa upp i fler grenar.

– Jag ska till Málaga i Spanien och springa 5 000 meter på lördag. Det är många duktiga löpare som kommer dit, så det ska bli kul. Det viktigaste blir att klara kvalgränsen på 5 000 meter.